Цените на имотите в световен мащаб нарастват средно с 10.3%

...
Цените на имотите в световен мащаб нарастват средно с 10.3%
Коментари Харесай

Knight Frank: Имотите поскъпват средно с 10.3% в световен мащаб през 2021 г

Цените на парцелите в международен мащаб нарастват приблизително с 10.3% през 2021 година, демонстрират данни на Knight Frank.

От консултантската компания чакат по-слаб растеж в цените на парцелите през 2022 година на фона на повишените опасности.

Експертите на Knight Frank регистрират разминаване сред номиналните и действителните цени през последното тримесечие на 2021 година, като растежът на действителните цени понижава от 6.2% през третото тримесечие до 4.7% през четвъртото.

Това е първият случай на закъснение на годишния растеж на цените от началото на пандемията. Близо половината от 56-те страни и територии, включени в имотния показател на Knight Frank, регистрират растеж от над 10% в номинално изражение.

Сред тях са и Съединени американски щати, и Англия. Жилищата в Съединени американски щати са поскъпнали приблизително с 64 000 $ сред четвъртото тримесечие на 2021 година и края на 2020 година

Кризата в Украйна ще докара до по-слаб стопански напредък, което смекчава вероятностите във връзка с цените на парцелите в интернационален проект, съгласно Knight Frank.

От друга страна, тя може да ограничи темпа и скоростта на покачване на лихвените равнища, които някои централни банки подготвяха единствено преди няколко седмици.

Турция заема челното място по растеж на цените на парцелите с нарастване от 59% в номинално изражение през 2021 година Ако бъде регистрирана турската инфлация от 36% в края на 2021 година обаче (54% към края на февруари 2022 г.), Австралия излиза преди всичко по растеж на цените на парцелите в действително изражение с покачване от 17.5%.

Независимо дали става въпрос за номинален или действителен растеж на цените, първите пет страни в класацията са едни и същи, като единствено разместват местата си. Това са Турция, Нова Зеландия, Чехия, Словакия и Австралия.

Само три от включените в показателя на Knight Frank пазари регистрират спад в цените на парцелите през 2021 година в номинално изражение и това са Малайзия, Малта и Мароко.

България се подрежда на 32-о място по растеж на цените на парцелите с повишаване от 8.7%. В действително изражение покачването е от 3.7%.

Челната десетка по растеж на цените се добавя от Нидерландия (20.3%), Съединени американски щати (18.8%), Южна Корея (18.4%), остров Джърси (18.4%) и Естония (17.3%)

Десетте пазара, които регистрират максимален растеж в цените на парцелите от началото на пандемията, са значително развити пазари, на които държавните управления се намесиха в поддръжка на стопанската система, а в някои случаи и на имотния пазар чрез кредитни ваканции или стратегии за субсидиране.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР