Цените на храните са се увеличили значително през 2022 г.

...
Цените на храните са се увеличили значително през 2022 г.
Коментари Харесай

Цената на яйцата в ЕС: С 30% нагоре само за година. България - в челната петица

Цените на храните са се нараснали доста през 2022 година Един от питателните артикули, чиято цена се е нараснала доста, са яйцата. Данните за януари 2023 година демонстрират, че цената на яйцата в Европейски Съюз е била приблизително с 30% по-висока от януари 2022 година

.

Сред страните от Европейски Съюз най-голямо нарастване на годишната инфлация при яйцата е записано в Чехия (+85% през януари 2023 година по отношение на януари 2022 г.), следвана от Унгария (+80%) и Словакия (+79%). По-малки, само че въпреки всичко обилни нараствания са регистрирани в Германия и Люксембург (и двете +18%) и Австрия (+19%).

.

Впечатление прави, че към януари тази година нарастването в целия Европейски съюз по отношение на същия интервал предходната година е 30.4%. Същевременно обаче за България скокът в цените на яйцата е 72.4%. 

 

Не по този начин стоят нещата с цената на хляба. Докато през юни предходната година цената на насъщния у нас е с 30% нагоре от междинното за Европейски Съюз, сега българският самун е по-евтин - 20.3% е растежът на междинната цена в Европейски Съюз за година, до момента в който у нас става дума за 10.8%. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР