Цените на горивата за коли ще доближат 3 лв. за

...
Цените на горивата за коли ще доближат 3 лв. за
Коментари Харесай

Горивата за автомобили стигат 3 лв. за литър

Цените на горивата за коли ще приближат 3 лева за литър, сподели за “Труд news ” Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е повишаването на петрола на интернационалните пазари и няма нищо общо с дебатите в Народното събрание за отвод от съветския нефт.

Цената на петрола вид Брент набъбна до 94-95 $ за барел. Само преди няколко месеца цената му беше към 72 $. Това съставлява нарастване с близо 32 на 100. Цените на дизела на едро за пазара в България през лятото бяха близо 700 $ за 1000 литра без данък и Данък добавена стойност. След като петролът с днешните цени бъде модифициран и стигне до търговците, цената на дизела на едро ще нарастне до към 1000 $ за 1000 литра без данъците. Търговците на горива осигуриха щастливо и умерено лято - земеделците ожънаха, а туристите се прибраха по домовете си, като използваха доста по-евтини горива от предходната година. Но настоящето повишаване на петрола няма по какъв начин да не се отрази и на крайните цени на горивата по бензиностанциите, стана ясно от думите на Живодар Терзиев.

През месец септември предходната година цената на петрола на интернационалните пазари беше близка до сегашните равнища, само че тогава наклонността беше за поевтиняване. А в този момент посоката на придвижване на цената на петрола е нагоре. В момента цената на бензина е приблизително 2,86 лева за литър, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net. А цената на дизела е приблизително 2,89 лева Точно преди година при близки до сегашните цени на петрола, бензинът струваше приблизително 3,03 лева за литър, а дизелът беше 3,27 лева Преди година обаче доларът беше по-скъп. На 19 септември предходната година курсът на щатския $ беше 1,95 лева за $, а в този момент е 1,83 лева за $. Това способства сега горивата да са по-евтини от предходната година.

Сегашните по-високи цени на петрола ще доведат до повишаване на горивата за коли на едро измежду като рафинериите го преработят. Това ще докара до повишение на цените на горивата на дребно по бензиностанциите. Освен това в този момент навлизаме в отоплителния сезон, което също ще способства за повишаване на горивата. През предходната година цената на газа беше извънредно висока и това дърпаше нагоре и цените на останалите горива. В момента нарастват нефтът и дизелът, което ще окаже въздействие и върху цената на газа.

Деругацията, която ни разрешава да потребление съветски нефт, ни дава опция да зареждаме в колите малко по-евтини горива. Цените на горивата преди налози в България са по-ниски в сравнение с в прилежащите страни. В момента цената на дизела на едро в Гърция е 1630 лева за 1000 литра без Данък добавена стойност и данък. Докато в България цената е 1550 лева за 1000 литра. Разликата е към 80 лева на 1000 литра или 8 ст. на литър. Но цените на горивата са много динамични и разликата сред цените в Гърция и България постоянно доближава над 100 лева за 1000 литра, или над 10 ст. за литър, стана ясно от думите на Живодар Терзиев. Това значи, че цените по бензиностанциите биха нарастнали с до 10 ст. за литър, в случай че рафинерията в Бургас не употребява съветски нефт.

Какъв нефт ще употребява рафинерията в Бургас е политически въпрос. Но е добре занапред рафинерията да се ориентира към потребление на неруски нефт, тъй като в противоположен случай в края на 2024 година, когато дадената на България дерогация за потребление на съветски нефт изтича, ще бъдем неподготвени за смяната.

В момента горивата за коли са по-евтини в сравнение с по същото време на предходната година, при близки цени на петрола.

На автомагистралите е 3,08 лева за литър

На места дизелът доближи 3,20 лева за литър

Най-скъпо е в Червен бряг

Има голяма разлика сред най-високите и най-ниските цени на горивата в страната.

На места дизелът нарастна до 3,20 лева за литър. На такава цена продават горивото на няколко бензиностанции в Червен бряг, демонстрират данни на уеб страницата fuelo.net. Явно там водачите нямат доста огромен избор от коя бензиностанция да заредят, което дава опция за поддържане на високи цени.

На някои бензиностанции по автомагистралите “Струма ”, “Тракия ” и “Хемус ” продават дизел по 3,06-3,08 лева за литър. Традиционно цените на някои бензиностанции на автомагистралите са по-високи поради огромния трафик. Затова при потегляне на дълъг път е по-добре да заредите автомобила си авансово. Най-ниската цена на дизела в страната е 2,67 лева за литър на бензиностанция в Пловдив.

При бензина също има голяма разлика сред най-ниските и най-високите цени в страната. Най-скъпият бензин още веднъж е в Червен бряг, като на една от бензиностанциите там го продават по 3,15 лева за литър. На автомагистралите “Струма ” и “Хемус ” някои бензиностанции продават бензин за над 3 лева на литър. Най-ниските цени на бензина са в Ракитово и Ловеч, където автомобилът може да бъде зареден за 2,56 лева за литър. В Стара Загора също може да бъде открит относително на ниска цена бензин с цена 2,59 лева за литър.

Цената на дизела набъбна със 17 на 100

Бензинът нарастна с 30 ст. за два месеца

Далеч сме от върха през 2022 година

Цената на петрола вид Брент набъбна доста през последните два месеца. Това се отразява и на цените на горивата в България.

Бензинът нарастна с 30 ст. за литър през последните два месеца. Средната му цена на 18 юли тази година беше 2,56 лева за литър, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net. Сега цената на бензина доближи приблизително 2,86 лева за литър. Това съставлява повишаване с 11,7% единствено за два месеца.

При дизела повишаването е още по-голямо. На 18 юли междинната цена на дизела беше 2,47 лева за литър, а в този момент продават горивото приблизително по 2,89 лева за литър. В рамките на два месеца повишаването на дизела е с 42 ст. за литър, или със 17 на 100. През лятото бензинът беше по-скъп от дизела, тъй като доста хора пътуват и потреблението на бензин за персоналните коли беше повишено. Сега цената на дизела е по-висока от тази на бензина.

Поскъпването на бензина и дизела през последните месеци беше гладко, като всяко нарастване на цените беше с по 1-2 ст. за литър. Но цените към момента са много по-ниски от рекордните стойности, които бяха достигнати през лятото на предходната година. Тогава цената на бензина беше повишена до 3,41 лева за литър, а на дизела - до 3,56 лева Скоро още веднъж ще забележим цени по бензиностанциите над 3 лева за литър.

Важно е да продължи да работи

Рафинерията в Бургас на година създава 6,5 млн. тона горива

Ограничен е потенциалът за товарене в Солун

Рафинерията в Бургас ще би трябвало да премине към преправка на неруски нефт.

Рафинерията в Бургас годишно създава към 6,5-7 млн. тона горива, сподели Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация. От тях към 3,5-4 млн. тона е потреблението в страната, а останалите горива са за експорт.

Потреблението на горива приблизително на месец в България е 300-320 хиляди тона. Но през август, когато хората пътуват повече, потреблението е доста по-голямо в сравнение с през януари, когато е студено и множеството българи стоят по домовете си.

В района към страната ни няма остатък в предлагането на горива. В момента цените на едро в Гърция са малко по-високи в сравнение с в България. Но в случай че рафинерията в Бургас не работи, ще се появи недостиг на пазара и цените в Гърция ще набъбнат, изясни Живодар Терзиев. Освен това ще има проблем с доставките. Възможностите за пълнене на цистерни с гориво в Солун са лимитирани, може да бъдат натоварени по 20-30 цистерни дневно. А това е извънредно незадоволително, с цел да бъдат обезпечени 300-320 хиляди тона горива на месец за пазара в България. Затова е значимо рафинерията в Бургас да работи, съобщи Живодар Терзиев.

И сега търговците, които купуват горива от рафинерията в Бургас, не знаят дали те са създадени от съветски или неруски нефт. Според последните публични данни на Агенция “Митници ”, преобладаващата част от потребления от рафинерията нефт е съветски, само че тя употребява и неруски нефт.

През предходната седмица президентът Румен Радев и министър председателят Николай Денков се срещнаха с представители на “Лукойл ”. Във фокуса на диалога бяха опциите на компанията за различни доставки на нефт, за обезпечаване на непрекъснатост в индустриалния развой и за гарантиране на заетостта на работещите в новата обстановка след прекратяването на концесията на пристанище “Росенец ” и подхванатите от ръководещите дейности за предварително прекратяване на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт.

“Лукойл Нефтохим Бургас ” ще извърши уговорката си за прекосяване към преправка на неруски нефт, са декларирали представители на компанията на срещата. Обсъдени са и рационалните периоди за привършване на този преход преди приключването на дерогацията, позволена от Европейската комисия (ЕК) до края на 2024 година Според формалното известие след срещата, двете страни са се съгласили да продължат разговора по този въпрос, само че съответни периоди, в които да спре потреблението на съветски нефт не бяха оповестени.

3 лева за литър до края на септември

Големите производители понижиха добивите на нефт

Няма механически проблеми

Големите производители понижиха добивите на нефт.

Oщe дo кpaя нa мeceц ceптeмвpи цeнните нa бeнзинa и дизeлa вepoятнo щe нaдxвъpлят 3 лева за литър, съобщи и пpeдceдaтeлят нa Acoциaциятa нa бългapcкитe пpoизoвдитeли, тъpгoвци, внocитeли и пpeвoзвaчи нa гopивa Димитъp Xaджидимитpoв.

Ocнoвнaтa пpичинa зa пpeдcтoящoтo пocкъпвaнe e yвeличeниeтo нa цeнaтa нa пeтpoлa нa cвeтoвнитe бopcи пpeз пocлeднитe двa мeceцa.

“Гoлeмитe пpoизвoдитeли нa пeтpoл peшиxa, чe цeни oт 72 дoлapa зa бapeл нe ca дocтaтъчни и зaтoвa нa двa пъти нaмaлиxa дoбивитe. B cъщoтo вpeмe пpeз ceптeмвpи CAЩ oбявиxa, чe пeтpoлнитe им peзepви ca oтбeлязaли oгpoмeн cпaд в cpaвнeниe c aвгycт, кoeтo дoвeдe дo 25% pъcт нa цeнaтa нa пeтpoлa ”, кoмeнтиpa Xaджидимитpoв.

Според него нямa тexничecки пpoблeм paфинepиятa нa “Лyкoйл ” в Бypгac дa paбoти c нepycки пeтpoл. Bъпpocът e в cpoкoвeтe.

Разглежданият в Народното събрание план планува прекъсване на съветския нефт в eднoмeceчeн cpoк cлeд пpиeмaнe нa зaкoнoвaтa пpoмянa, в случай че Съветът по сигурността към Министерски съвет не предложи по-дълъг период. Акo зaкoнът бъдe глacyвaн дo кpaя нa ceптeмвpи, oт нoeмвpи бypгacкaтa paфинepия може да се наложи да пpeминe изцялo нa нepycки пeтpoл.

“Toзи пpexoд тpябвa дa бъдe пo-плaвeн. Aкo ceгa ce cключи дoгoвop зa нepycки пeтpoл, пoнe 2-3 мeceцa ca нyжни, зa дa пpиcтигнe тoй в paфинepиятa и дa бъдe пpepaбoтeн ”, кaзвa Xaджидимитpoв. Tой oчaквa cлeд пpeмaxвaнeтo нa дepoгaциятa зa pycкия пeтpoл гopивaтa в cтpaнaтa дa пocкъпнaт най-малко c 5-6 cт. зa литъp./Труд news

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР