Цените на горивата в България ще тръгнат нагоре при евентуално

...
Цените на горивата в България ще тръгнат нагоре при евентуално
Коментари Харесай

При ембарго върху руския петрол: Какво ще се случи с цените на горивата?

Цените на горивата в България ще тръгнат нагоре при вероятно налагане на цялостно ембарго върху съветския нефт.

Около това мнение се сплотиха икономистът Красен Станчев и енергийният специалист Иван Хиновски в ефира на Нова телевизия.

„ Нашите цени на горивата следват трендовете в Европа. Очакваното ограничаване на съветските доставки на нефт за Европа ще окаже напън върху цените в посока нагоре, само че това ще бъде краткотрайно. Ще се компенсират по линия произвеждане на нефт от други страни. Колко ще се повишат цените обаче, никой не може да прогнозира”, изясни енергийният специалист.

„ Цените на горивата у нас се дефинират от това, което се чака в бъдеще, а не от това, което е било в предишното. Тези упования бутат цените на горивата нагоре”, добави Станчев.

Той е на мнение, че скоро няма да има цялостен отвод от съветски нефт. „ Ако това се прави, то ще е последователно. Българските мощности за произвеждане на горива ще могат да влагат в преконфигуриране на оборудванията. Могат да го създадат, има задоволително доходи за това”, счита още икономистът.

По отношение на спрените доставки на природен газ от Русия Хиновски предвижда, че този развой ще катализира дълго чаканата диверсификация на газови доставки.

„ Настана време България почтено и с вдигната глава да направи тази решителна стъпка. След време „ Газпром” ще ни се моли и ще ни предлага положителни цени”, разяснява той.

Красен Станчев добави, че цените няма да се дефинират от дълготрайните контракти, а от цените на място.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР