Цените на горивата традиционно в навечерието на празници тръгват нагоре.

...
Цените на горивата традиционно в навечерието на празници тръгват нагоре.
Коментари Харесай

Очаква ни ново поскъпване на горивата

Цените на горивата обичайно в навечерието на празници потеглят нагоре. Ново повишаване се чака през идващите дни.

Прогнозата е на Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива.

За литър бензин А95 преди година сме плащали приблизително по 2 лв. и 10 стотинки, за дизел 2.09 лева, а за газ 1.10 лева.

Средната цена на литър бензин А95 тази седмица е 2 лева и 95 стотинки, на дизела е 3 лева и 9 стотинки, а литър газ коства 1.60 лева.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива чакат през идващите дни да има ново нарастване, предава Българска национална телевизия.

" Ако се задържи наклонността от последните два-три дни, цените няма да бъдат надолу. Очаква се леко покачване. По простата причина, че фючърсите за дизел и бензин скочиха на интернационалните пазари.

Това няма да се отрази незабавно на колонките, само че, в случай че се задържи по този начин, след седмица може да има леко увеличение с към една, две, три стотинки дневно ", съобщи Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

" За страдание, в действителност уцелваме отново празниците, само че виновността в действителност не е в играчите на пазара. Международната обстановка е доста непредсказуема. Преди празниците няма да забележим цена над 3.15. Това е персонално мое мнение ", добави Димитър Хаджидимитров.

" От предходната година до в този момент имаме почти 40% нарастване на бензина и дизела, сходно нарастване ще се окаже отрицателно за развиването на българската стопанска система ", добави икономистът Румен Гълъбинов.

От Българската петролна и газова асоциация не чакат сериозна смяна в цените около празниците и прецизират, че шоково повишаване може да има единствено, в случай че бъде наложено ембарго върху вноса на съветски нефт. Но и тогава не се чака цените да стигнат 4 лв. за литър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР