Цените на двата основни сорта петрол в рамките на сутрешната

...
Цените на двата основни сорта петрол в рамките на сутрешната
Коментари Харесай

Цените на петрола продължават да се повишават след скока ден по-рано

Цените на двата съществени сорта нефт в границите на утринната търговия в четвъртък, 4 януари се покачват след почналото повишаване в границите на по-късната следобедна сесия ден по-рано.

Цената на фючърсите за месец март за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към публикуването на данните пораства до 78,69 $ за барел, което е нарастване с 0,44 $ или 0,56 % по отношение на цената при предходната търговия. В сряда цената по тези контракти се увеличи с 2,36 $ или с 3,1% до 78,25 $ за барел.

Котировката на фючърсите за февруари за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се покачва до 73,27 $ за барел – плюс 0,57 $ или 0,78 %. При затваряне на предходната сесия цената по договорите за този вид се увеличи с 2,32 $ или с 3,3 % до 72,70 $ за барел.

Пазарът реагира на новината за прекъсване на добива на нефт от най-голямото находище в Либия Аш Шарара поради митинги, а също и от Ел-Феел. Добивът от двете залежи се прави оценка на 365 хиляди барела дневно.

Наблюдателите обръщат внимание като цяло усложняване на ситуацията в Близкия Изток и опасенията от спиране на доставките изключително след вчерашния гърмеж, който лиши живота на близо 100 души на гроба на военачалник Касем Сюлеймани в Иран на годишнината от гибелта му. Солеймани е бил пълководец на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война. Иранските разследващи служби нарекоха детонациите целенасочена терористична офанзива. Съединени американски щати отхвърлиха изрично замесването им в този случай, само че изострянето на обстановката разтревожи участниците на пазара. Междувременно бунтовниците на хусите обявиха, че са атакували различен кораб в Червено море, което в допълнение изостри паниките на участниците на пазара. В допълнение ОПЕК+ заяви, че резервира уговорката си за ограничение на добива на нефт за непоклатимост на пазара.

Участниците на пазара правят оценка и данните за запасите от горива в Съединени американски щати. Според оповестения по-рано отчет на Американския институт за нефт (API), за седмицата до 29 декември, запасите от нефт  в страната са спаднали със 7,42 млн. барела при предстоящо намаляване от 2,97 млн. барела.

Сега пазарът е в очакване на формалните данни на Министерство на енергетиката на Съединени американски щати.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР