Цените на двата основни сорта петрол в петък стартират с

...
Цените на двата основни сорта петрол в петък стартират с
Коментари Харесай

Цените на петрола растат, Brent се търгува над 56 долара за барел


Цените на двата съществени сорта нефт в петък започват с покачване заради данните за спад на добива на страните от ОПЕК. Както означават анализаторите, нервността, обхванала в последно време пазара се резервира. Това се дължи главно на сигналите за спад на подема в Китай и утежняване на икономическата обстановка в света като цяло.

Мартенският контракт за петрола вид Brent на борсата ICE Futures тази заран започва с покачване и се котира на цена от 56,5 $ за барел. Съответно Brent се усилва с 1,06%.
Фючърсът за февруари за петрола вид WTI на NYMEX също се покачва – до 47,70 $ за барел. Увеличението при лекия вид WTI е от порядъка на 1,27 %, сочат данните от търговията.

От началото на седмицата Brent нарастна със 7,5 %, а WTI – с 4,3 %, като това е най-високият ритъм на покачване на цените от юни 2018 година

Добивът на нефт в страните от ОПЕК през предишния месец е понижен оптимално за последните две години, излиза наяве от анкета на Bloomberg измежду анализатори и търговци. ОПЕК през декември е намалил добива на нефт с 530 хиляди барела дневно – до 32,6 млн. барела дневно.
Експертите считат, че без значение от спада на фондовия пазар в четвъртък, нарастването на цените на нефт в петък е удобен сигнал. Припомняме, че съгласно данните от четвъртък, при започване на вечерните часове цените на двата съществени сорта нефт първо реагираха с намаляване в резултат на спада на главните фондови показатели в Съединени американски щати с 2,2-2,5 % и на европейските с 0,7-1,7 %. Индексите в Азиатско-Тихоокеанския район приключиха също в „ алената зона “. По-късно обаче петролът мина към растеж.

Влияние върху цените на черното злато оказват и данните за запасите от нефт в Съединени американски щати. Според информацията на Американския институт за нефт (API) запасите от петрол в терминала в Кушинг, където се съхранява търгуваният на NYMEX нефт, порастват за шеста поредна седмица с 483 хиляди барела. Като цяло обаче, по данни на API петролните запаси са спаднали с 4,46 млн. барела.
Официалните данни на EIA ще бъдат оповестени през днешния ден.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР