Цените на двата основни сорта петрол се понижават слабо в

...
Цените на двата основни сорта петрол се понижават слабо в
Коментари Харесай

Цените на петрола продължават да се понижават

Цените на двата съществени сорта нефт се намаляват едва в четвъртък, 17 август, след регистрирания спад ден по-рано, след публикуването на данните за запасите от горива в Съединени американски щати. Според доклада на Агенцията за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати растежът на производството през предходната седмица в страната е повишено до най-високото равнище за последните три и половина години.

Цената на октомврийските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към издание на информацията е на равнище от 83,36 $ за барел, което е с 0,9 $ или с 0,11% под цената при затваряне на предходната търговия. В сряда цената по договорите за този вид поевтиняха със забележителните 1,44 $ или 1,7% до 83,45 $ за барел.

Котировката на фючърсите за петрола вид WTI за септември на нюйоркската борса (NYMEX) спада с 0,19 $ или с 0,24% до 79,19 $ за барел. При затваряне на търговията в сряда фючърсите за този вид поевтиняха също значително – с 1,61 $ или с цели 2% до 79,38 $ за барел.

Както стана ясно в сряда, комерсиалните ресурси от нефт в Съединени американски щати през предходната седмица са спаднали с 5,96 млн. барела, запасите от бензин са се намалили с 262 хиляди барела, а на дестилати са се нараснали с 296 хиляди барела.

В същото време обаче добивът на нефт в Съединени американски щати през предходната седмица е скочил със 100 хиляди барела дневно – до 12,7 млн. барела дневно, което е рекордно равнище по отношение на пикът от март 2020 г.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхраняват количествата, търгувани на NYMEX са спаднали с 837 хиляди барела след растеж със 159 хиляди барела ден по-рано. На този декор, а и в поради икономическите данни от Китай цените на петрола минаха за поредна комерсиална сесия към намаляване.

На този декор преди ден от JPMorgan показаха очакване, че цената на Brent ще се усили и ще стигне до над 90 $ за барел през септември

Търсенето на нефт ще се усили с 1,3 млн. барела дневно през третото тримесечие спрямо второто, се показва в отчет на анализаторите на JPMorgan.

„ Смятаме, че цените ще продължат да порастват до постигане на 90 $ или даже повече през септември “, отбелязва Наташа Канева, началник на световната тактика на пазара на първични материали на JPMorgan. „ Ключовите пазарни знаци сочат за бързо стягане на физическия пазар “.

Световния пазар обаче ще премине още веднъж от недостиг към лек остатък на предлагането през четвъртото тримесечие на 2023 година и през 2024 година, считат от банката.

Цените ще се върнат назад към намаляване през средата в диапазон до 80 $ за барел поради връщането към остатък.

Експортът на съветски нефт евентуално ще се възвърне през септември, а добива ще доближи минимума от 10,5 млн.барела дневно през август.

Саудитска Арабия ще анулира половината от едностранното си редуциране на добива от 1 млн. барела дневно през септември, считат от JPMorgan, представени от профилираните организации.

Междувременно в своя обява организация Bloomberg, базирайки се на събитията на петролния пазар и мнения на анализатори също установи, че рекордното физическо търсене в световен мащаб тласка цените на петрола към равнището от 90 $ за барел.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР