Цените на бензина, електричеството и природния газ скочиха сериозно през

...
Цените на бензина, електричеството и природния газ скочиха сериозно през
Коментари Харесай

Бензин, ток и природен газ: Държавите, в които цените на енергията достигнаха исторически нива през 2022 г.

Цените на бензина, електричеството и природния газ скочиха съществено през годината, откакто военното нахлуване на Русия в Украйна " раздра " световните вериги за доставки на сила. Домакинствата и предприятията са изправени пред високи сметки за сила на фона на огромната неустойчивост на цените. Очаква се разноските за отопление през зимата да скочат още.

Инфографиката демонстрира цената на силата за семействата по страни. Данните са от GlobalPetrolPrices.com.

1. Цени на бензин
 Снимка 598689
Източник:

Домакинствата в Хонконг заплащат най-високата цена за бензин в света от 11,1 $ за галон (3,7 литра), или над 5,50 лв. за литър - над два пъти повече от междинната цена в света. Както високите налози върху газа, по този начин и високите разноски за земя са главните фактори зад високите цени на горивото там.

Централноафриканската република гони Хонконг с 8,60 $ за галон. Като чист вносител на бензин, страната е изправена пред нараснал ценови напън след войната в Украйна.

Домакинствата в Исландия, Норвегия и Дания сухо са изправени пред едни от най-високите разноски за бензин в Европа . Като цяло инфлацията в Европа доближи 10% през септември, точно поради енергийната рецесия. В тази ранглиста България е сложена на 69-то място от 100 страни, с посочена цена от 5,3 $ за галон, което прави по към 2,65 лв. за литър гориво.

   2. Цени на електричеството в международен мащаб
 Снимка 598690
Източник:

И при цените на електрическата енергия се следи неустойчивост. Едни от най-високите цени на електрическата енергия за семействата са в Европа. Цените на тока в Дания, Германия и Белгия са към два пъти по-високи от тези във Франция и Гърция. Като цяло цените на електрическата енергия в доста страни в Европа са над два пъти или три пъти по-високи от междинните за света 0,14 $ за киловатчас .

През първото тримесечие на 2022 година цените на електрическата енергия за семействата в Европейския съюз са скочили с 32% на годишна база.

По този индикатор България е на 72 място измежду 100 страни с цена електрическата енергия от 0,12 $ или 0,22 лв. за киловатчас. На първо място в класацията е Дания със междинна цена от 0,46 $ за киловатчас или 0,86 лв..

В Съединени американски щати цените на електрическата енергия за семействата са се нараснали с близо 16% за година, в съпоставяне със септември предходната година, което е най-високото нарастване от четири десетилетия. Домакинствата обаче са по-защитени от въздействието на съветските спирания на доставките заради това, че Съединени американски щати са чист експортьор на сила.

  3. Цени на природен газ
 Снимка 598691
Източник:

В топ 10 от страните с най-високи цени на природния газ има 8 европейски страни. Нидерландия е на върха на класацията, следвана от Швеция, Германия. Сред първенците са още Дания, Испания, Австрия, Белгия, Италия. Страната ни е на 22-ро място в класацията тук.

Като цяло цените на природния газ в Европа скочиха шест пъти за една година след нахлуването на Русия в Украйна.

Добрата вест е, че есенният сезон беше релативно топъл и търсенето на природен газ в Европа падна с 22% през октомври, спрямо предходната година. Това оказа помощ за понижаване на риска от пораждане на дефицит на газ по-късно през зимата.

Бразилия е четвъртата страна с най-висока цена на природния газ в международен мащаб, макар че създава към половината от доставките в страната. Високите разноски са изключително предизвикателство за фамилиите с ниски приходи, което се трансформира в главен въпрос в навечерието на президентските избори през октомври.

Рокади

През декември всички доставки от Русия за Европа на недопечен нефт по море стопират което евентуално ще увеличи цените на бензина през зимата и 2023 година

Европа продължава да търси други възможности, което може да усили световната конкуренция за източници на гориво, повишавайки цените на силата през идващите месеци.

Все отново Световната банка предвижда, че цените на силата ще паднат с 11% през 2023 година след растежа от 60%, следен след войната в Украйна през 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР