Цените, които имаше до днес бензинът и дизелът в България,

...
Цените, които имаше до днес бензинът и дизелът в България,
Коментари Харесай

Енергиен експерт: И производство на горива в България е поставено под риск, започва една трудна логистика

Цените, които имаше до през днешния ден бензинът и дизелът в България, бяха с към 1 лев по-ниски от всички околни страни и на процедура най-ниските в цяла Европа. Затова трябваше да се резервира дерогацията, а когато тръгнеше да изтича срокът, трябваше да се желае нова. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Явор Куюмджиев във връзка решението на Парламента, в което България се отхвърля от дерогацията за импорт на съветски нефт.

Куюмджиев обърна внимание, че единствено за месец цената на дизела се е покачила с 15 стотинки: " Точно преди един месец междинната цена на дизела в България е била 2,74 лв., днешната междинна цена е 2,89 лв. ".

По думите му в този момент съществуват опасности, само че те не са геополитически: " Очевидно сме в лагера на свободния свят и Русия не е там. Ние сме взели нашето геополитическо решение доста от дълго време. Просто не считам, че би трябвало българските жители да заплащат скъпа цена за това. Не го разбирам, само че е по този начин. Що се касае до корпоративни риск – имаме светлия образец отпреди година и нещо на друга рафинерия на " Лукойл “, която се намираше в Италия. Под сходен напън, с назначение на необикновен шеф, най-после рафинерията беше продадена на кипърска офшорка и към този момент не е ясно кой стои зад нея. Вместо да имаме транспарантен притежател – швейцарска компания, може да осъмнем един ден и притежателят на рафинерията да е регистриран в Белис. Не мога да преценява, само че това към този момент се случи в Италия.

Според енергийният специалист проблемите са в няколко направления: " През Босфора не могат да минават огромни танкери. Има голяма разлика в това дали ще транспортираш един 200 000-тонен танкер, който си плува в Черно море единствено. За да ги заместят тези 200 000 тона с примерно 5 танкера по 40 000 тона, самият превоз се оскъпява. Оттам нататък се стартира една сложна логистика. Ако примерно Босфорът е задръстен, би трябвало да се изчака 5, 6, 10 дни. 

Няма от кое място, с изключение на през Босфора с дребни танкери. Другаде – няма от кое място. Така че тапите в Босфора – в този момент дали ще пристигна от Саудитска Арабия, от Венецуела, от Алжир, няма никакво значение. Но за този един месец аз не съм уверен до дъно, че мениджмънтът на рафинерията са способни да заместят веригите на доставки. Защото планирането на международните превози на недопечен петрол се прави за доста, доста месеци напред.

Сега в границите на един месец те би трябвало да спрат да купуват съветски нефт, да намерят отнякъде различен нефт, да намерят свободни кораби, и то не каквито и да е, а дребни, с цел да могат да минат през Босфора. Под риск е сложено и самото произвеждане на горива в България, което не значи, че на пазара ще има липса на бензин или на дизел, само че просто ще стане още по-скъпо, тъй като ще би трябвало да се внася от рафинерии в Австрия, в Гърция, в Румъния ", изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР