Цените ги определя пазарът, а когато има монополи ги определят

...
Цените ги определя пазарът, а когато има монополи ги определят
Коментари Харесай

Васил Велев : Пазарът определя цените, монополите ги определят регулаторите

" Цените ги дефинира пазарът, а когато има монополи ги дефинират регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията е с цел да не допусне картелни формирания, които да разполагат с огромна пазарна мощ и без да са натурален монопол да имат картелни или монополни цени. Ние сме подавали неколкократно сигнали в Комисията и в никакъв случай не са се разглеждали всъщност ", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му забележките към Комисия за защита на конкуренцията са основателни, а сега комерсиалните вериги имат забележителна пазарна мощ. " Дали има или няма картел, е мъчно да се дефинира, по тази причина има регулатори. За нас е значимо да има по-голяма бистрота ", разяснява Велев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма съществени оферти за таван на цените. " Таван на цените не работи добре, той води до недостиг, до черна борса, до изгубване на стоките от рафта. Ако за избран продукт, който най-нискодоходните пластове употребяват, се вкара такъв таван на надценката, съответните разноски, които няма да могат да покрият този таван на веригите, може да се прехвърлят върху други продукти. Така хората с по-високи приходи ще поемат тази разлика ", изясни ръководителят на АИКБ.

Ако съпоставим инфлацията за януари, не сме страната с най-висока такава, на мнение е Велев.

" Вярно е, че е доста над инфлацията в Еврозоната, към която се стремим, само че е по-ниска от всички страни на изток и североизток към оста София-Берлин. В Унгария е 28%, 15% в Словакия, ние сме на 14%. Тази инфлация не е малко, повода за нея е доста по-висока от средноевропейската. Българските аргументи са несъразмерните разходи, които се изсипаха от популизъм за сметка на увеличение на задлъжнялостта на страната. Втората повода са закъснелите обезщетения за свръхвисоките цени на електрическата енергия ", уточни гостът.

В студиото Велев обяви, че е основана работна група, а решение се чака идната седмица.

" За да вървят стабилно цените надолу, би трябвало да имаме устойчиви обществени финанси. Важно е бюджетът за годината, който ще прегледа идващото Народно събрание,  да бъде съгласно насоките на Европейска комисия ", сподели още гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР