Ценим усилията на нашите военнослужещи и приноса им към международния

...
Ценим усилията на нашите военнослужещи и приноса им към международния
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Ценим приноса на нашите военнослужещи към международния мир и сигурност

Ценим напъните на нашите военнослужещи и приноса им към интернационалния мир и сигурност. Прекланяме се надълбоко пред героизма и жертвите, които дадохме при присъединяване си в интервенции, и при достойното носене на службата в спокойно време. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в словото си по време на възпоменателната гала, която се организира в Карлово през днешния ден, 27 декември, във връзка 20 години от атентата в база " Индия " в Кербала, Ирак. Церемонията в Карлово бе в памет на всички български военнослужещи, отдали живота си в интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак сред 2003 и 2008 година

В словото си министърът на защитата съобщи още, че отбраната на интернационалния мир и сигурност е съществена задача на Българската войска. „ Вие се готвите за нея, участвате в интервенции и по този метод допринасяте за по-стабилен свят, за нашето благополучие и мира и сигурността на българските жители ". С тези думи министър Тагарев се обърна към военнослужещите от 61-ва механизирана бригада, които участваха в днешната възпоменателна гала. „ Участвайки в интервенции, повишавате оперативната съгласуемост и се готвите да изпълнявате основни задания по защитата на страната, възпирайки евентуален агресор; запознавате се с нашите съюзници; печелите тяхното почитание и уважението на българските жители ", добави той. " За страдание, присъединяване в интервенции е обвързвано със сериозен риск. На този ден, преди 20 години, при атентат в база " Индия " починаха петима военнослужещи и десетки бяха ранени. В интервенцията в Ирак общо дадохме 13 свидни жертви. Поклон пред паметта им ", сподели още министър Тагарев.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов също насочи думи на благодарност за почтено осъществявания войнски дълг. „ Днес коленичим пред паметта на бойците, които в спокойно време изгубиха живота си при осъществяване на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат вечно в нас. Изразявам благодарност и към тези потърпевши в тази покруса, понесли философски получените контузии ", сподели адмирал Ефтимов. „ И през днешния ден български мъже и дами с пагон утвърждават името на България като заслужен съдружник и бранител на мира, стабилността и сигурността на Балканите и по света, в това число и в Ирак ", посочи адмирал Ефтимов. По думите му - военната специалност е работа в името на обществото и Родината. „ Тя крие опасности и провокации. За да ги понижим, в оптималната степен работим за всестранното обезпечаване на военнослужещите и тяхната натренираност. Оперативната съгласуемост и общоприети процедури са значима стъпка от нашата активност. Натрупан е опит в интервенциите зад граница, извлечени са поучения ", акцентира началникът на защитата.

В Карлово пред паметника на починалите в битката против международния тероризъм бе отслужена заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя от министъра на защитата, началника на защитата, командира на Сухопътните войски, институции и жители.

На възпоменателната гала участваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, регионалният шеф на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов, представители на локалната власт от Сопот и Калофер, представители на военнопатриотичните съюзи, жители и близки на починалите, участници в задачата в Ирак.

В отговор на въпрос на публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев заяви, че сега се разисква вероятно присъединение на България в огромната морска интервенция в Червено море против тероризма и пиратството, в която присъединяване са декларирали Съединени американски щати, Австралия, Япония и някои европейски страни. По думите му - страната ни е измежду най-пострадалите от протичащото се в Червено море, защото има отвлечени наши сънародници. „ Ние имаме директен интерес и ще търсим метод да допринесем към тази интервенция. Може да изпратим щабни офицери и ще забележим с какво друго може да допринесем - обменяме информация все още ", сподели още министър Тагарев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР