Цената за купен глас на предстоящите избори е над 100

...
Цената за купен глас на предстоящите избори е над 100
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР: След изборите ще знаем кои партии са нарушили закона

Цената за платен глас на идните избори е над 100 лева, само че дружно с това се предлага опрощаване на задължения, на вноски по бързи заеми, обезпечаване на хранителни артикули или някакви обществени услуги. Това стана ясно от думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров в предаването " Неделя 150 " по БНР, който бе запитан дали цената в действителност към този момент е 150 лева

Според него досъдебните производства към този момент са 2,5 пъти повече и Министерство на вътрешните работи е мобилизирало целия си разполагаем запас за попречване на корпоративния избор.

,,Профилактиран е контингентът, извършващ тези закононарушения, работи се интензивно, с цел да се ограничи това грозно събитие. Няма да разясня дали всички партии го вършат, това ще се разбере след вота по преписките, тогава ще стане ясно коя политическа мощ е причина за обещано досъдебно производство``, посочи той.

На въпрос, обвързван с отпуснатите от Европейска комисия 600 млн. евро за справане с мигрантския напън, той посочи, че за Комисията българо-турската граница е предпочитана.

Ако броят на недопуснатите в страната през 2019 година е 7500 души, през 2020 година те са 14 хиляди, през 2021 година - те са 25 хиляди, а за 2022 - 168 хиляди Тези средства ще бъдат отпуснати за техника, съоръжение, камери, датчици, транспортни средства, щатове. За последните 10 години са съкратени 2 хиляди щата. Сега ще бъде финансирано разкриването на спомагателни 2 хиляди, само че ще отнеме време тези хора да бъдат подготвени.

Според Тодоров 110 км от границата не са механически обезпечени и се пазят единствено с жива мощ.

,,Останалите 200 км имат някакво техническо обезпечаване, само че то би трябвало да се усъвършенства и там да има нови чиновници, тъй като в този момент уговорките се поемат от командировани ", уточни още той.

Според него с цел да се пресекат каналите за незаконен трафик на мигранти са нужни старания в две направления.

" За да се ударят горните равнища на тези проведени незаконни групи е належащо съдействието и на други страни. Имаме група с Турция, Сърбия, Австрия, като стремежът на министър Демерджиев е да се сътвори група и с Европол и засегнатите страни по трасето``, означи комисар Тодоров

Второ, наказванията в Наказателен кодекс са извънредно занижени.

Ако за м.г. имаме 3000 присъди, от тях единствено към 150 са ефикасни, като те са до 5-6 месеца, а в прилежащите страни се постановат десетки години дейно излежаване в пандиза. Предложихме още през ноември да се създадат промени в тези текстове, само че това не се случи, нека бъдещият парламент реши тази задача, заяви още основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Според комисар Тодоров битовата престъпност се е повишила с 2,5%, тъй като е повишена с 4% разкриваемостта.

" Ние сме търсели тези закононарушения, установили сме ги и са формирани бързи произвеждане, само че тезата, че има ескалация на битова престъпност - е политическо говорене. При телефонните измами също имаме положителни резултати. Имаме задържане на предишни равнища и повишение на разкриваемостта``, бе безапелационен той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР