Цената на златото в понеделник сутринта се понижава, става ясно

...
Цената на златото в понеделник сутринта се понижава, става ясно
Коментари Харесай

Цената на златото спада, доларът отново се засилва

Цената на златото в понеделник сутринта се намалява, излиза наяве от данните за днешнта търговията. Котировките на благородния метал са под напън от повишаването на $ след изказванията от Фед за желанието му да се придържа към стягане на паричната политика.

Към 9:40 часа бълггарско време декемврийската фючърсна цена на златото на борсата Comex в Ню Йорк се намали с $4,2, или с 0,24%, до $1765,20 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1761,77 $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 0,39% до 21,582 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - съществени търговски сътрудници на САЩ) през днешния ден набъбна с 0,56%, до 106,89 пункта. По-силният $ прави златото по-малко налично за закупуване от вложители, притежаващи други валути.

Укрепването на $ е обвързвано с " ястребовите " мнения за курса на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати. В понеделник представителят на Фед Кристофър Уолър сподели, че лихвеният % ще продължи да бъде висок и ще се усилва, до момента в който регулаторът не види инфлацията в постоянна низходяща наклонност към задачата от 2%

Изявленията пристигнаха след данните за следващото закъснение на инфлацията в Съединени американски щати: през октомври растежът на потребителските цени бе 7,7%, което беше по-ниско от предстоящото. Данните ускориха упованията, че Фед ще облекчи темпото на нарастването на ставките от 75 базисни точки до 50 базисни точки през декември. Инфлацията се забавя за четвърти следващ месец, като от началото на годината не е падала под 7,5%, а от март 2021 година е стабилно над целевото равнище на американската централна банка.

Златото е сензитивно към сигналите за курса от Фед, защото те се отразяват в обменния курс на $, което въздейства върху цената на благородния метал. " Ястребовите " мнения на регулатора ускориха упованията за строга парична политика, която е позитивна за $ и негативна за цената на златото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР