Цената на златото се повиши с 12% в сравнение с

...
Цената на златото се повиши с 12% в сравнение с
Коментари Харесай

Цената на златото ще расте: 8 причини да заложим на това

Цената на златото се увеличи с 12% спрямо август предходната година, само че специалистите към момента го смятат за добра инвестиция, както и акциите на миннодобивните компании.

Самият метал и акциите на минните компании наподобяват надеждна отбрана против неустойчивостта на международните пазари, при застоялост или криза на световната стопанска система. Вероятно златото е и отбрана при положение на отслабващ $.

Анализаторите от Goldman Sachs считат, че цената на златото ще се увеличи с 4% до 1,375 $ за унция до лятото на тази година и с 8% до 1,425 $ за унция след една година.

Изглежда, че това не е доста, само че поради обстоятелството, че златото се възприема от доста вложители като отбрана против пазарната волатилност, вложенията в скъпия метал постоянно се оказват в портфейла на тези, които се опасяват от инфлация, криза или геополитически опасности.

По-долу са разказани осем аргументи да гледаме на златото с оптимизъм и да се възползваме от това.

Намалена рентабилност на облигациите

Доходността на държавните облигации е спаднала доста от предходната есен. Отбелязвайки слабостта на американската стопанска система, анализаторите предвиждат, че тя може да намалее още повече.

Това е удобна обстановка за златото.

Отслабване на $

Спадът в доходността на американските облигации е един от факторите, които ще доведат до спад на $.

Освен това доларът ще бъде неподходящо повлиян от подобренията в стопанските системи на други страни, защото централните банки ще подхващат дейности за усилване на този напредък.

Отслабването на $ има удобен резултат върху златото, защото златото и доларът обичайно са в противоположна динамичност.

Високо равнище на дълга

Без подозрение, задълженията по студентските заеми в Съединени американски щати са доста високи, само че те са единствено капка в морето спрямо общото равнище на дълга в света.

Глобалният дълг доближи 244 трилиона $, което е повече от три пъти размера на международната стопанска система.

Рисковете и несигурността, свързани с това равнище на дълг, са една от аргументите централните банки да купуват злато още веднъж.

Така покупката на злато от централните банки се усили със 130% през четвъртото тримесечие на предходната година. Общият размер на покупките на злато през 2018 година доближи 650 тона, съгласно Световния съвет по златото.

Това е най-високото равнище от 1968 година насам. Според специалисти от Световния съвет по златото, централните банки могат да купуват още повече злато тази година.

Фактор " боязън "

Централните банки възприемат златото като сигурен актив, който защищава от нестабилност и волатилност в бурни времена.

Експертите поучават вложителите да вземат образец от тях и да запазят 5% от портфейла си под формата на злато - по същата причина. Златото ще резервира цената си, даже в случай че всички други активи я понижат.

Ако има възходяща угриженост по отношение на инфлацията, рецесията или геополитическите опасности, тогава няма да бъдете единственият, който желае да отбрани спестяванията си със злато. Другите вложители ще желаят да създадат същото, което ще докара до повишение на цените на златото.

Забавянето на икономическия напредък и намаляването на безработицата пораждат угриженост, че американската стопанска система е на последния стадий от сегашния цикъл, споделят специалисти, което от своя страна води до увеличение на търсенето на злато.

Съединени американски щати и Китай

Уреждането на комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай може да докара до усъвършенстване на прогнозата за китайската стопанска система, което от своя страна ще докара до повишение на цените на суровините.

Това се дължи на обстоятелството, че на Китай се пада съвсем половината от потреблението на всички международни първични материали.

Важно е да се следи основния индикатор - показателят на упованията на мениджърите по закупуване, споделят специалисти. Ако има забележителен растеж на показателя, това ще бъде сигнал, че темповете на напредък на китайската стопанска система се усъвършенстват.

Това ще поддържа търсенето на първични материали, в това число злато, както от Китай, по този начин и от вложители, които ще се опитат да заобиколят Китай.

Търсенето на бижута

Растежът на китайската стопанска система ще има удобен резултат върху златото заради още една причина.

Според специалисти, към 60% от търсенето на злато идва от закупуването на златни бижута.

А тези покупки директно корелират размера и растежа на брутния вътрешен артикул.

Колкото по-голям е Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, толкоз повече хора купуват злато, споделят анализатори. И този резултат е изключително изразен в Китай.

Недостиг на доставки

Последният взрив на вложенията в рандеман на злато бе през 2011 година, защото през същата година беше оптималното нарастване на неговата цена.

В момента минният рандеман на скъпия метал понижава, акцентират анализатори, тъй че нова вършат удобна прогнозата за цените на златото за идващите 3-5 години.

Техническият фактор

След като цената на златото спадна през 2012-2013 година, котировките доближиха най-много Щатски долар 1,340 - Щатски долар 1,350 за унция, без да се покачват повече.

Ако се преодолее това равнище, това ще бъде значим механически сигнал, което ще значи, че цената може да се увеличи още по-високо, настояват специалисти по вложенията в злато. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР