Цената на зехтина предстои да се повиши, след като горещите

...
Цената на зехтина предстои да се повиши, след като горещите
Коментари Харесай

Предстои поскъпване на зехтина заради горещото и сухо време

Цената на зехтина следва да се увеличи, откакто горещите талази засегнаха производството в Испания, предизвести водещ експортьор на продукта.

От Acesur, която зарежда най-големите супермаркети във Англия, са декларирали пред BBC, че това ще се придвижи върху цените в магазините в идващите три-четири месеца, когато фирмите възобновяват своите контракти.

Отговарящият за износа в Acesur Мигел Колменеро е декларирал, че цените за потребителите може да набъбнат с 20-25%.

Испания създава близо половината от зехтина в света.

В последните седмици обаче страната и други елементи от Западна Европа, в които се създава зехтин, включително Италия и Португалия, претърпяват рискови температури и липса на дъжд.

Acesur взе участие в производството на над 200 000 тона от близо 1.4-те млн. тона зехтин, които се създават в Испания годишно, като продава продукцията си в над 100 страни.

Компанията продава към 20 000 тона зехтин годишно във Англия и има лични марки във вериги магазини, като Sainsbury's, Tesco, Waitrose, Morrisons и Asda. Супермаркетите също по този начин зареждат нейната марка La Espanola, която е третата най-продавана във Англия.

Повечето от маслините, които употребява Acesur, се отглеждат в Андалусия, Южна Испания, където в последните седмици има доста малко превалявания.

Според Колменеро резултатът от горещата вълна върху производството е "драстичен ".

Миналата година Испания е произвела към 1.4 млн. тона зехтин, само че съгласно него сега прогнозите за тази година са за 1 млн. тона.

Той също по този начин добавя, че сухото време може да засегне и реколтата за идващия сезон.

Това оказва резултат върху цените на продукта в международен мащаб. През юни бенчмарк цената на зехтина extra virgin се увеличи до най-високото си равнище от началото на годината, нараствайки със 7.3% на месечна база и с 14.2% на годишна, съгласно английската компания за пазарни изследвания Mintec.

Според Колменеро това, в последна сметка, ще се придвижи и върхуцените за крайните клиенти, макар че ще има закъснение от към 3-4 месеца, тъй като доста компании към този момент са подписали 12-месечни контракти с търговци на дребно.

Компаниите обаче ще би трябвало да вдигнат цените, когато възобновяват договорите си, а клиентите може да се сблъскат с нарастване от порядъка на 20-25%.

Други елементи от Западна Европа, в които се създава зехтин, също регистрират рекордно високи температури, а съгласно Колменеро това ще понижи производството и в други страни.

През юли Италия разгласи изключително състояние в пет северни района към реката По поради най-големите засушавания от 70 години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР