Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и

...
Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и
Коментари Харесай

Свръхпроизводство на яйца у нас, очаква ли се поевтиняване?

Цената на яйцата за Великден няма да се увеличи и ще се резервира на сегашните си равнища. Това предвижда за Радио Варна Даниел Божанков, ръководител на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е към 30 стотинки без Данък добавена стойност, добави Божанков.

5 милиона яйца дневно се създават у нас, а консумираме към 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и по тази причина се търсят и нови пазари.

На едро цената на българските яйца е измежду най-ниските в Европа, което е главната причина за търсенето, сподели още Даниел Божанков. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция. Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място измежду страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата нарастват най-вече по отношение на първия месец на миналата година. Даниел Божанков предвижда, че цената за потребителя може скоро да се намали:

" Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, несъмнено, има еуфория към Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците ", сподели Божанков.

За Великден не се чака да има смяна в цената, добави той, само че посочи, че е доста мъчно да се вършат съответни прогнози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР