Цената на Волен Сидеров тази седмица рязко се увеличи ©

...
Цената на Волен Сидеров тази седмица рязко се увеличи ©
Коментари Харесай

След оставката на Симеонов: Сидеров играе за повече ДПС във властта

Цената на Волен Сидеров тази седмица внезапно се усили

© Велко Ангелов Още по тематиката
Валери Симеонов подаде оставка в опит да понижи напрежението

Лидерът на НФСБ желае да " лиши митингите против ръководството от тяхното съображение "
16 ное 2018
Догодина - нов основен прокурор и 10 милиарда лева

Който ръководи през 2019 година, ще взе участие в избора на заместител на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки
16 ное 2018
Ще удържи ли Борисов властта

ГЕРБ няма да се откажат елементарно от ръководството - през 2019г. се разпределят планове за над 10 милиарда лева и се избира идващият основен прокурор
16 ное 2018 Очакванията на ръководещите, че отдръпването на вицепремиера Валери Симеонов от държавното управление ще успокои политическата обстановка и митингите в страната не се оправдаха.

Макар и по-слаби и с друга посока, митингите из страната не престават. Истинското напрежение обаче пристигна от друга посока. Единият от водачите в ръководещата коалиция - Волен Сидеров изиска " Обединени патриоти " да се отдръпват от изпълнителната власт. Това съответствува с позицията на Движение за права и свободи от много време насам - за " ремонт на патриотите " от ръководството. Председателят на партията на Доган и Пеевски - Мустафа Карадайъ дефинира оставката на Симеонов като закъсняла и съобщи, че е време всички да се обединят към предлагането за " стратегия за ускорено развиване на страната ". С това определение се опакова концепцията на Движение за права и свободи за " държавно управление на малцинството " - нов кабинет на ГЕРБ без " патриотите ", който да е подсилен от придвижването.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Всичко това се случва в навечерието на 2019 година, която е основна най-малко по две аргументи. В нея ще се избира нов основен прокурор и се разпределят доста повече пари от еврофондовете. Главният прокурор е извънредно значим за всяка партия, тъй като подсигурява безпроблемно " асимилиране " на фондовете и опция за атакуване на политически съперници на властта и съперници на присъдружните ѝ предприемачи. Вижте тук разбор за това дали Борисов ще успее да удържи властта, а тук - изложение на 10 милиарда лв., които ще се разпределят през идната година.

На пръв взор концепцията Сидеров да играе за ползите на Движение за права и свободи наподобява като абсурд. Всъщност обаче сред него и партията на Пеевски има история оттатък полуконспиративните догатки, че националистите играят за ползите на Движение за права и свободи тъй като втвърдяват електората на придвижването. " Атака " имаше съществена роля за болшинството, което крепеше държавното управление на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - кабинета " Орешарски ". Така че Сидеров и Доган/Пеевски към този момент са играли от един тим, въпросът е дали в този момент още веднъж ще го създадат. Любопитна детайлност е, че началото на предходното им " съдействие " стартира в безусловно същия миг от цикъла на еврофондовете - две години преди края на програмния интервал. През последните две години (в предходния интервал това са 2013-2014), се разпределят най-вече средства.

Сега въпросът е дали Движение за права и свободи ще успее още веднъж да влязе във властта, откакто е свършена " черната " работа, с цел да взе участие в много по-интересната част по желание на реализатори.

Накратко, сега ключът към конфигурацията на ръководството се държи от Волен Сидеров. Ако той остане в " Обединените патриоти ", тя ще се резервира непроменена. Ако излезе, ще се усили ролята на Марешки, без който Борисов няма да има болшинство в Народното събрание. А в случай че това се окаже несигурно (предвид и мощния напън на прокуратурата върху Марешки), в разпределянето на 10 милиарда през идната година и изборът на основен прокурор, ще се включи доста повече Движение за права и свободи. При всички положения тази седмица цената на Волен Сидеров внезапно набъбна.

Сидеров опакова концепцията си като " избавление " на " Обединените патриоти "

След оставката на Симеонов Волен Сидеров първо изиска от членовете на съдружния съвет на ръководещите - Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов да му се извинят. " Да ми кажат: " Волене, извинявай, беше прав, когато не те послушахме преди един месец ". Тогава само аз споделих, че с огромната подигравка, която Симеонов направи с неприемливото изречение към майките на деца с увреждания, цивилизованият метод е подаване на оставка - споделих го това. Но не, тогава одобриха, че няма да се подава оставка, той самият не искаше, и Каракачанов не искаше, а Борисов сподели, че всички от патриотите би трябвало да са съгласни. Защо трябваше да мине тази вълна от митинги? ", съобщи той на брифинг в събота.

В неделя към този момент водачът на " Атака " подвигна мизата и стартира предлагането с изключение на Симеонов, от държавното управление да си тръгне и другият вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов. " Предложението ми за неговата оставка е апел за избавяне на обединението " Обединени патриоти ". В момента тя е в рецесия и социологията демонстрира, че може би няма да влезем в Народното събрание на идващите избори. ", сподели Сидеров пред Нова телевизия. От думите на водача на " Атака " стана ясно, че предлагането му е " да се поправи грешката " с изпращането на двамата от водачите на патриотите - Каракачанов и Симеонов, в изпълнителната власт. " Това наруши връзката ни и попречи на вземането на точни и бързи решения ", стимулира се Сидеров, който е ръководител на парламентарната група на " Обединените патриоти " и от много време бойкотира работата на групата като отхвърля да привиква съвещания. В множеството случаи те се организират без неговото присъединяване. По думите на Сидеров спасяването на " дребната " коалиция щяло да избави и " огромната ". " Ще поддържаме ръководството, само че без постове ", съобщи той. Лидерът на " Атака " за следващ път повтори, че ключът към оцеляването на ръководството е ГЕРБ и " Обединените патриоти " да реализират добър резултат на евроизборите.

За Каракачанов и Вътрешна македонска революционна организация напускането на властта в този момент, несъмнено, е меко казано нежелано. Те управляват Министерството на защитата, което през идната година може да раздава над 4 милиарда лева за превъоръжаване.

Каракачанов ще мисли " креативен " за оставка

Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов назова предлагането на Сидеров да напусне държавното управление " креативно ". Той иронично сподели, че " цяла нощ мислил върху него " и посочи, че предлагането ще бъде разисквано " креативен " на идния във вторник съдружен съвет на " Обединените патриоти " и в случай че прерастне в концепция, няма проблем да си подаде оставката. По мотив митингите Каракачанов съобщи, че някои от хората са основателно на улицата, само че други били там " за шоуто ". Той назова митингите " бойкот ", тъй като стотина души блокират автомагистралите, 20 хиляди ги чакат. " Ако решим, че ползата на обществото е по-голям от интереса на 10% от хората, ще вървим напред. ", съобщи той във връзка бъдещето на кабинета пред bTV.

За опозицията оставката е закъсняла

Предложението на Сидеров за отдръпване на патриотите от ръководството, само че поддръжка за кабинета на Борисов съответствува с позицията на Движение за права и свободи. В разгара на абсурда към настояването на майките на деца с увреждания за оставката на Симеонов от придвижването излязоха с декларация, в която обявиха, че пред ръководещите има два разновидността за деяние - " или оставка на Симеонов, или предварителни парламентарни избори ". След отдръпването на вицепремиера обаче водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира оставката му като " закъсняла ". тя е закъсняла и няма да промени нищо. " Тя сподели, че дейните жители не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не взема решение проблемите. Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и експанзията. ", написа той в профила си във фейсбук. Карадайъ прикани " за единодушие и воля " и за " осъществяване на стратегия за ускорено развиване на страната ". Тази концепция за обединяване на всички политически сили към цели и стратегия " беше стартирана от придвижването наскоро. Неофициално от ГЕРБ настояват, че задачата на Движение за права и свободи е " Обединените патриоти " да изоставен кабинета и ГЕРБ да сформира държавно управление на малцинството, което на процедура ще значи цялостна взаимозависимост на Борисов от Движение за права и свободи.

Натискът към Борисов за промяна на управническата настройка не е единствено посредством митинги и декларции. От две седмици Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бойкотират кворума в Народното събрание като не се записват в пленарната зала при започване на съвещанията и съумяха да провалят на два пъти работата на Народното събрание, само че от предходната седмица болшинството се активизира и благодарение на партията на Веселин Марешки - " Воля " ръководещите реализират кворум и Народното събрание работи.

Какво следва

На този стадий е мъчно да се каже какъв ще е отговорът на ГЕРБ и " Обединените патриоти " на политическата обстановка. Премиерът Борисов изключи преди четири дни разновидността за кабинет на малцинството или смяна на управническата формула. По-малкият съдружен сътрудник в ръководещата коалиция ще взема решение какво да прави във вторник, за когато е плануван съдружен съвет. Вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че Вътрешна македонска революционна организация взе участие в държавното управление с министри, " Атака " - също и е редно партията на Валери Симеонов - НФСБ, да предложи претендент за неговото място в кабинета. Според Сидеров не е наложително наследникът на Симеонов да е обвързван с трите партии от " Обединените патриоти ", а и можело вицепремиерският пост на колегата му от НФСБ да се закрие. Засега от НФСБ не споделят дали ще предложат претендент за поста. " Приемаме констатацията на Волен Сидеров, че " Обединените патриоти " губим въздействие и отчитаме това, че от шест месеца има люта сред личностна битка, в която той е извънредно дейна страна. Още от лятото се съгласихме, че има две неща, които би трябвало да създадем, с цел да може обединението да съществува. Първото е да се спрат нападките през медиите и да се осъзнаят целите, които са ни събрали дружно. Тогава ние от Вътрешна македонска революционна организация предложихме лист от законопроекти и начинания. Питахме и " Атака ", само че те не предложиха нищо. Утвърди се нашето предложение, само че тези начинания не срещат поддръжката на " Атака ". В това отношение имаме непрекъснат проблем - липса на връзка и отвращение да се включат в общите неща. Така че приканвам Волен Сидеров да каже какво тъкмо го вълнува ", сподели за " Капитал " зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. Той изясни още, че има механизъм, по който двете партии - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ могат да изключат " Атака " от " Обединените патриоти ", само че към този момент не считат да прибягват до него. " Ако тази коалиция спре да съществува по обективната причина, че някой от нас просто играе за друга идея, може да вземем всевъзможни ограничения, нямаме желание да се вършим на стражари ", сподели Веселинов.

Пред патриотите има и още един проблем. Връщането на Валери Симеонов в Народното събрание ще сътвори в допълнение напрежение сред него и Сидеров. Неотдавна НФСБ снеха доверието си от водача на " Атака " като ръководител на парламентарната група, а и няма по какъв начин той да остане на поста, а Симеонов като ръководител на НФСБ да остане редови народен представител. Връщането на Симеонов ще промени и пропорциите в парламентарната група на " Обединените патриоти ", тъй като Миглена Александрова от " Атака " ще би трябвало да напусне Народното събрание. Така Сидеров ще остане със седем депутати, НФСБ ще има 9, а Вътрешна македонска революционна организация - 11.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР