Цената на водата за домакинствата ще се увеличава, а единствено

...
Цената на водата за домакинствата ще се увеличава, а единствено
Коментари Харесай

Цената на водата за дома ще поскъпва, загубите у нас са над 60%

Цената на водата за семействата ще се усилва , а само най-бедните хора ще получават обезщетения . Необходим е общ метод в Европейския съюз /ЕС/ за схващане на водната беднотия , а цената на естествения запас би трябвало да покрива цялостния размер на разноските за доставката. Това са една част от измененията, които от Европейския стопански и обществен комитет желаят да бъдат направени, стана ясно по време на конференция за интелигентно ръководство на водните запаси.

Събитието беше проведено от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. По време на него президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров съобщи, че би трябвало да се направи формулировка на водната беднотия, цената на водата следвала икономическия си ход, а всички в потребност трябвало да бъдат подкрепени.

Сега има таван на цената на водата и съгласно закона той би трябвало да бъде обществено търпим , предава „ Труд “. Това значи при минимално ползване на месец от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надвишава 2,5% от междинния месечен приход на семействата.

При въвеждане на водна беднотия цената няма да има таван и може да се усилва без ограничавания, а едвам най-бедните ще получават помощи.

Главният дял на разноските на ВиК фирмите са за ток и за поправки по мрежата . Според Годишния отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране за бранша за 2022 година общите загуби във водоснабдителната система се покачват до 61% . Същевременно през 2021 година приблизително за България загубите по мрежата са били 59,78%.

Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския стопански и обществен комитет регистрира, че междинните загуби за Европа са в размер на 50 % .

Амбицията в Европейския съюз е да бъда основана „ Синя договорка “ с основна цел да се защитят водните запаси от измененията на климата.

Софийска вода: Колко от вас биха си поръчали чаша вода в заведение?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР