Цената на водата е сред водещите теми на вестниците в

...
Цената на водата е сред водещите теми на вестниците в
Коментари Харесай

Преглед на печата

Цената на водата е измежду водещите тематики на вестниците в четвъртък.

" Поскъпването на водата е неизбежно, разгласи министър Нанков Каквито и механизми да се одобряват, плавното прогнозируемо повишаване на питейната вода остава неизбежно. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представен от Българска телеграфна агенция, на полемика за финансирането на ВиК-сектора, проведена от парламентарните комисии по районно развиване и по околна среда и води. Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова настоя Комисията за енергийно и водно контролиране да понижи цените, утвърдени с капиталовите проекти на ВиК сдруженията още преди година и предизвести, че ще ангажира прокуратурата, в случай че това не се случи. Днес министърът подсети, че в тази ситуация става дума за услугата даване на питейна вода с нужното качество и количество и отвеждането на отпадните води, която коства пари. При покачването на цените ще се следи строго общественият съставен елемент, увери министърът. По думите му мненията за шоково повишаване са несъстоятелни, тъй като причина за него са признати през 2015 година промени в Закона за водите. С тях е въведено условието за единна цена на водата на обособена територия, довело до повишаване с 60 - 70% в разнообразни общини. Министърът означи, че в тактиката за финансиране на ВиК-отрасъла е препоръчано въвеждането на водни обществени помощи за най-уязвимите, най-бедните жители. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, сподели той. Нанков уточни, че това е взаимен метод. Ще се събират по 0.10 лева на всеки нужен пространствен метър вода. При ползване от към 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за запас от към 50 млн. лева, който ще бъде влаган за възстановяване на инфраструктурата в обитаемоте места, които по справедливи аргументи са лишени от достъп до европейско и друго финансиране, сподели министърът. Без сериозен консенсус бъдещето на ВиК-отрасъла не би могло да бъде розово, разяснява той... " - в. " Дневник ".

" Каквито и механизми да се одобряват плавното прогнозируемо повишаване на цената на питейната вода остава неизбежно. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Ненков на полемика за финансирането на ВиК-сектора, която е проведена от парламентарните комисии по районно развиване и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание. Министърът подсети, че в тази ситуация става дума за услугата даване на питейна вода с нужното качество и количество и отвеждането на отпадните води, която коства пари. При покачването на цените ще се следи строго обществения съставен елемент, разяснява той. Нанков означи, че се разяснява и един термин наименуван шоково повишаване на цената на водата, като означи, че през 2015 година с измененията в Закона за водите се зададе условието за единна цена на водата на обособена територия. И той добави, че това е повода за повишаване на водата с 60 - 70 % в разнообразни общини. Министърът означи, че в тактиката за финансиране на ВиК-отрасъла е препоръчано въвеждането на водни обществени помощи за най-уязвимите, най-бедните жители. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, сподели той. Нанков уточни, че това е взаимен метод. Другият проблем, който предвиждаме, е правилото взаимност за сходство, разяснява министърът. Той означи, че ще се събират по 0,10 лева на всеки нужен пространствен метър вода, като при ползване от към 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за запас от към 50 млн. лева, който ще бъде влаган за възстановяване на инфраструктурата в обитаемоте места, които по справедливи аргументи са лишени от достъп до европейско и друго финансиране. " - в. " Стандарт ".

" Манолова: Повишаването на цената на водата е незаконосъобразно За страдание решенията са взети при доста съществени нарушавания, най-много манипулативно боравене с цифри без да се вземе поради размера на инфлацията, сподели Мая Манолова в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия по отношение на идното нарастване на цената на водата в 14 огромни града. " Всеки български жител с мобилен телефон може да влезе в уеб страницата на Статистическия институт и да ревизира каква е инфлацията от 1 януари до 1 октомври. Справката демонстрира, че тя е 0,7 %, а в отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране тя е 1.93. Отделно от това в Наредбата е записано, че се взима поради инфлацията от определянето на цената на водата в съответната област. В момента това повишение на цените въобще не би трябвало да се случва. Незаконосъобразно е " - разяснява омбудсманът. " Ако гледаме обществената търпимост, цената би трябвало да се понижи. Комисията за енергийно и водно контролиране изборно е употребила такива цифри, които да обосноват по-високи стойности. Това може да бъде тествано и атакувано от съд. За страдание, жителите не могат да вземат участие в разискване и взимане на решение. Затова ще се обърна към Прокуратурата ". Всяка политическа партия е в правото си а провежда съответни дейности, само че за мен не е значимо дали Българска социалистическа партия или друга политическа мощ ще се заеме с избран проблем, а какво мислят българските жители, разяснява Манолова митинга на Българска социалистическа партия... " - в. " 24 часа ".

" Според нея решението на КЕВР за увеличение цената на водата може да бъде върнато обратно. " Ако бъде потвърдено, че цената е избрана незаконосъобразно. Например, че инфлация нае взета неточно, че е употребена по-високата методика за обществена търпимост. Става дума за решенията,които са взети от месец септември насам, тъй като водата в София е протестирана в съда от прокуратурата. Решението беше взето през април. " - в. " Труд ".

Мораториумът върху медикаментите също е измежду настоящите тематики.

" ГЕРБ отхвърли ветото на президента върху възбраната за медикаменти Мораториумът може да бъде вдигнат по-рано - в случай че се одобряват бързо нови закони Според Менда Стоянова претекстовете на президента са прекомерно общи. Управителят на НЗОК Камен Плочев по принцип счита като доктор, че възбраната за нови медикаменти не е добра, само че като началник на касата я пази. Очаквано, с гласовете на ГЕРБ и " Обединени патриоти " бюджетната комисия в Народното събрание одобри за повторно закона за бюджета на НЗОК и по този метод отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума за заплащане на нови медикаменти през 2018 година В претекстовете на Радев за ветото се споделя, че мораториумът " визира главното право на здравно обезпечаване, гарантиращо на жителите налична здравна помощ ", както и че той " основава друго отнасяне на здравноосигурените лица ". Според здравния министър Кирил Ананиев те са " несериозни ". Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък сбито разяснява, че претекстовете в указа на Радев са " много общи ". Зам.-министърът на опазването на здравето и началник на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева добави, че възбраната за финансиране на нови медикаменти не нарушава конституционни права на жителите, защото за всички лекарства, които ще бъдат обхванати от мораториума, е обезпечено различно лекуване. Такова няма единствено за четири медикамента. За два от тях се чака да бъдат поети от Министерство на здравеопазването, а лекуването с другите два - да се заплаща от самите производители. Според Начева правата на жителите за лекуване биха били по-застрашени, в случай че Народното събрание се съобрази с ветото на президента, защото това ще докара до недостиг в бюджета на касата и надлежно ще има пациенти, за чието лекуване НЗОК няма да може да заплати. Засега за заплащане от НЗОК чакат 32 нови молекули, а разходът за тях следващата година би бил 40 млн. лв.. Шефът на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова пък напомни, че концепцията на мораториума е да се даде време да се трансформират нормативните актове, по които касата заплаща за медикаменти, с което да се наложат правила, с които да не се стига до непрекъснати преразходи. " Ако всички нужни нормативни правила бъдат направени в границите на годината, възбраната за заплащане на нови медикаменти от страната на НЗОК може да бъде анулирана и преди приключването на 2018 година ", сподели тя пред БНР. " - в. " Сега ".

" Създава се осведомителна система, която ще следи износа на медикаменти, заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. " Министерският съвет одобри план на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. В него се преглеждат няколко промени в закона, свързани с европейски наставления ", заяви министър Ананиев. " По отношение на ограниченията, които се подхващат за наблюдаване на лекарствените артикули в позитивния лекарствен лист и възможното ограничение на техния експорт при дефицит или липса се основава експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), разясни министърът. " Той създава два листата - единият за тези медикаменти, за които краткотрайно може да направи ограничавания в износа им при определяне на дефицит, а другият - за лекарствените артикули, за които в границите на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят отвън страната ". Ананиев посочи, че е регламентиран и редът за определяне на неналичието на медикаменти, за които ИАЛ може да издаде възбрана или ограничение на износа им. " Това се случва тогава, когато в границите на един месец един търговец на едро отхвърля по едно и също време на пет аптеки снабдяването с обещано лекарство ", уточни министър Ананиев, като добави, че съответният механизъм, ред и условия за въвеждане на това ограничавания ще се решат с разпоредба, издадена от него в границите на три месеца. По отношение на това по кое време търговецът на едро може да изнесе медикаменти, които са попаднали в този лист, той посочи, че това ще става тогава, когато в границите на 5 дни съответният търговец е направил своето съобщение към ИАЛ и не получи възбрана от нея. " За първи път се основава осведомителна система, въз основата на която ще се следи и следи придвижването на лекарствените артикули от този лист. Тази система ще следи медикаментите от влизането им на територията на Република България през търговеца на едро, през търговеца на дребно - аптеките, в това число и тези в лечебните заведения ", заяви още здравният министър. Той изясни, че тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК посредством реимбурсиране изцяло или отчасти и по този метод ще се разбере къде има липса на лекарствен артикул. " - в. " Стандарт ".

Позицията на Екологичен потенциал, че България и Румъния би трябвало да бъдат признати в Шенген, също е във фокуса на всекидневниците.

" Европейският парламент даде зелена светлина на участието на България в Шенген. На съвещанието, извършено в Страсбург този следобяд, Екологичен потенциал съвсем единомислещо поддържа желанието на нашата страна и на северната ни съседка за пълноправно участие в общото пространство. Резерви изразили единствено групите на Европейските реформатори и консерватори и " Европа на свободата и директната народна власт ". Предстои гласоподаване от Съвета на министрите. Безпрецедентно, всички евродепутати от България и от Румъния излизат с обща позиция до ръководителите на Екологичен потенциал Антонио Таяни и на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. В нея се упорства за незабавното ни приемане в Шенген. През 2018-а България би трябвало да е член, разгласи пред " 24 часа " евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев незабавно, откакто се изрече на съвещанието на Европейския парламент в Страсбург. " - в. " 24 часа ".

В. " Сега " оповестява и за решението на евродепутатите за фосфатните съставки в дюнерите:
" Предложението на Европейската комисия за фосфатни добавки в дюнерите беше признато, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал. Във вторник планът на отчета против използването на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше признат с нужното безусловно болшинство от 376 евродепутати, въпреки да получи утвърждението на депутати в здравната комисия. Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, без значение дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче. Според Европейска комисия потреблението на фосфати е належащо за частичното добиване и разграждане на протеините от замразените отвесни шишове месо. По този метод се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на частите месо дружно и разрешава по-хомогенно заледяване и печене. Резолюцията, импортирана от комисията по публично здраве и сигурност на храните за отменяне на предлагането на Европейската комисия, беше призната с 373 гласа " за ", 272 гласа " срещу " и 30 " въздържал се ". Бяха нужни 376 гласа " за ", с цел да се одобри планът. Резолюцията настояваше да се спре разрешението за прилагане на фосфатни добавки заради здравни опасения и в очакване на публикуването на отчет на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) през 2018 година Преди дни в. " Билд " писа, че евродепутатите са на път да сложат завършек на дюнера в Европа поради плана, който бе утвърден в комисия, само че не мина през днешния ден в пленарна зала. " Целта на днешното гласоподаване беше не да забраним дюнерите, а неприятните практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ, съобщи българският евродепутат Момчил Неков (С&Д, България). " Всяко предложение за смяна в нормативната база от страна на Европейската комисия би трябвало да бъде диктувано от отражението върху европейските консуматори, каквито сме и ние, българите. Докладът на Европейската комисия по отношение на формалния надзор върху добавките в храните от 2017 година е установил, че в страните членки има недостатъци по отношение на използване на европейското законодателство по отношение на инспекциите, посредством които се дефинира дали добавките се употребяват законосъобразно. Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се дава състав и наличие на крайния артикул. Потребителят е лишен от правото си на осведомен избор и става несъзнателен потребител на субстанции с отрицателен резултат върху организма. Това би трябвало да спре. При гласуването аз гласувах за отбрана на европейските консуматори. Десните и дясно-центристките партии обаче явно избраха да подценен тези съображения. Това е разочароващо. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР