Цената на въглеродните квоти на ЕС достигна , като това

...
Цената на въглеродните квоти на ЕС достигна , като това
Коментари Харесай

Рекордни цени на въглеродните квоти в Европа повишават интереса към чистите източници на енергия

Цената на въглеродните квоти на Европейски Съюз доближи, като това води до смяна на икономическата успеваемост на чистите горива и технологиите за декарбонизация, написа Financial Times. Според системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз фирмите, които са огромни замърсители, би трябвало да закупуват квоти, които им разрешават да отделят един звук въглерод. Броят на наличните квоти се понижава с течение на времето. Цената на квотите се повишава внезапно през последните няколко месеца, като съвсем се удвои от 50 евро за един звук в края на юли до 90.75 евро, преди още веднъж да спадне до към 80 евро. В сряда цената отбелязва най-голямата си дневна смяна в безспорна стойност.

Бярне Шилдроп, основен анализатор на първични материали в скандинавската банка SEB, съобщи, че трицифрените цени са " несъмнено достижими " за въглеродните заеми на Европейски Съюз и че цената на квотите може да се увеличи до " най-малко " 200 евро през идващите години.

Според специалисти по-високите цени за въглеродни излъчвания водят до повишаване на вложенията в нови технологии като такива за хващане и предпазване на въглерод (CCS), както и за зелен водород, който се получава посредством потреблението на възобновими енергийни източници като слънчева и вятърна сила.
Повишена приложимост на въглища
Цената на въглеродните квоти на Европейски Съюз и Англия се повишават частично и заради следващото покачване на цената на газа през последните седмици. Проблемите с доставките на газ карат производителите на сила да преминат към по-евтините въглища, което усилва търсенето на въглеродните квоти. Друг фактор за нарасналите цени е търговията с квоти преди зимните празници, през които ще има по-дълги шпации сред търговете.
Реклама
Според Argus Media, компания, следяща цените на стоките, електрическата енергия, генерирана от горене на въглища във Франция, Германия, Англия и Испания, е достигнала най-големия си размер от ноември 2019 година насам от близо 8 гигават часа. В нея не влизат 9.6-те гигавата, които Германия създава посредством горене на лигнитни въглища. В същото време Германия възнамерява да закрие нуклеарни централи, което в допълнение ще увеличи използването на въглища и търсенето на въглеродни заеми.

" Това би трябвало да бъде сменено в най-хубавия случай с възобновими енергийни източници, само че по-скоро с изкопаеми горива и въглища, а не с газ, като се има поради публикуваната промяна на горивата сега ", споделя Марк Люис, началник на отдела за проучване на климата в Andurand Capital.

Тъй като анализаторите чакат цените да продължат да порастват поради уговорките за нулеви излъчвания за ограничение на световното стопляне, оповестени от държавните управления и фирмите по света, институционалните вложители също демонстрират засилен интерес към пазара. Миналата седмица консултантската компания Redshaw Advisors уточни, че кол-опциите на цени сред 80 и 100 евро са били " основен фактор " за повишението на цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз.

Въпреки че повишението на цените прави зеления водород и CCS технологиите по-изгодни, за момента те няма да оказват помощ да се понижи търсенето на изкопаеми горива. Дори и когато рекордните цени се вземат поради, към момента е по-изгодно да се използват въглища вместо газ, защото цената на едро на природния газ в Европа е повече от 10 евро за мегаватчас.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР