Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се,

...
Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се,
Коментари Харесай

Производител на пипер от Пловдивско: Цената на подправките също се покачва

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след фрапантното повишаване на млечните артикули, яйцата и хляба, покачване има и при цените на подправките. Червеният пипер също бележи връх в повишаването. Цената му е скочила приблизително сред 30 и 50%. В огромните търговски вериги цената му стигна 7 лв. за пакетче от 200 грама.
Прочетете още
За фамилията на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от главните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата годишна продукция за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, защото цената на семената, които е закупил, е нараснала с 10 %.

„ Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото. Торовете, които са по-скъпите, хубавите, са към 3 хиляди лв. тона. Всичко нарастна. Няма по какъв начин постоянно да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява ”, споделя пиперопроизводителят пред Нова телевизия.

Другият проблем е неналичието на работна ръка. Освен, че мъчно се намират хора за беритбените акции, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лева

Производителят не смее да предвижда каква годишна продукция чака това лято, тъй като предходната година тъкмо в този район на България, в разгара на беритбата, градушка унищожи 100 % от насажденията. Липсата на суровина незабавно се отрази на цената на подправката в магазина. Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до повишаване и на аления пипер. В взаимозависимост от разфасовката повишаването на пакетчето е приблизително сред 30 и 50%.

„ Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер - при него нарастването е с един лев и коства 3.20 лева За да не се усилва повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама ”, признава Гергана Узунова, която е шеф на хранителен магазин.

Според пазарни анализатори българският червен пипер ще остане по-скъп от вносния.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР