Цената на тока за домакинствата едва ли ще се промени

...
Цената на тока за домакинствата едва ли ще се промени
Коментари Харесай

Икономист: Ако след 1 юли нямате ток, причината може да не е във вас

Цената на тока за семействата надали ще се промени осезателно при идната стъпка от либерализацията на пазара на електрическа енергия от 1 юли, само че неясноти в механизма може да основат проблеми с ликвидността на крайните доставчици в системата и да провокират ограничение на доставките на ток към потребителите. Това коментира Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт пред телевизия Bloomberg Bulgaria.

" Новият механизъм в действителност планува частична либерализация и трансформира по-скоро обстановката за крайните доставчици, които доставят електрическа енергия, в сравнение с за семействата, където цената остава контролирана. Там е заровен огромният проблем и там търсим действително решение, тъй като нарушение на финансовата непоклатимост на тези предприятия може да докара до нарушение на тяхната лицензионна активност и ограничение на доставките на електрическа енергия за потребителите. "

Има комплекс от ограничения, които могат да се одобряват, и това трябваше да бъде направено, тествано и презицирано през последните месеци в поредност от срещи сред заинтригуваните страни - страна, държавни структури и търговски участници - с цел да се откри най-оптималния вид. Вместо това обстановката към момента е на равнище обмисляне какво може да се направи, разяснява Стайков.

Изгубеното време няма по какъв начин да се навакса, само че либерализацията няма да спре, като ще се наложи измененията да се вършат в придвижване, което е допустимо най-лошият вид, добави той.

Мащабът на смяната е голяма и визира към 4.5 млн. клиенти (и към 35%-40% от потребената електроенергия).

" Този мащаб самичък по себе си трябваше да е обвързван с повече време, повече бистрота, повече изясненост по какъв начин ще работят процесите, какви са функционалностите на обособените заинтригувани страни, с цел да има малко повече сигурност. "

Един от най-очевидните проблеми е ликвидното положение на енергийните сдружения, защото ще преминат от разсрочени заплащания за закупения ток (като получават приходите си с близо два месеца закъснение) към ежедневни заплащания, които в случай че не бъдат направени в точния момент, ще доведат до липса на доставки на електронергия, изясни Стайков.

" Ако те не могат да посрещат ежедневните си заплащания, те не могат да купят електрическа сила - това може да стане единствено на борсата, подобен е законът, и те нямат безусловно никаква опция. От другата страна се резервира безусловно 100% контролираната им активност - те нямат безусловно никакви принадлежности да ръководят риска. "

Добавката за услугата " краен доставчик " е планувано да се усили с до 7% от настоящето равнище, което е извънредно незадоволително, сподели Стайков, и добави, че това равнище или би трябвало да се усили или да се възнамерява механизъм за финансова поддръжка, който да се задейства, когато сдруженията изпитват усложнения, като по този начин ще се подсигурява активността на сдруженията.

Фондът " Сигурност на електроенергийната система " би могъл да извършва такава функционалност, в случай че има спомагателни средства, само че сега там има съществени дефицити, и фондът не може да посрещне своите отговорности - за февруари се е изплатил единствено на 75%, като не е платил нищо към НЕК, сподели Стайков.

" За да се спре този развой на междуфирмена задлъжнялост, би трябвало да се одобряват ограничения, които подсигуряват финансовата непоклатимост на крайните доставчици. "

Размерът на недостига е планиран, само че към този момент се вижда, че има ликвиден проблем пред фонда, с който държавното управление би трябвало да се заеме, а има потребност и от буфер против възможни нови скокове на цените, сподели Стайков.

 

Геополитически проблеми остават и не престават да оказват въздействие върху цените на електрическата енергия в цяла Европа. В момента обстановката е сходна на времето преди началото на енергийната рецесия от 2021 година и войната в Украйна като цената на природния газ още веднъж е основната за цената на силата. Рисковете за доставките сега са ниски и пазарите са се успокоили, разяснява Стайков, само че предизвести, че рисковете остават и защото не зависят от пазара, не могат да бъдат хеджирани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР