Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната

...
Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната
Коментари Харесай

Енергийният пазар застрашава националната сигурност, тревожи се бившият шеф на НЕК

Цената на тока и проблемите в енергийния пазар заплашват националната сигурност. Това съобщи някогашният шеф на НЕК Петър Илиев.

Припомняме, в петък, 2 август 2019 година, с решение на Съвета на шефовете (СД) на " Български Енергиен Холдинг " ЕАД беше осъществена смяна в управителния състав на " Национална електрическа компания " ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен шеф на НЕК, застана Иван Йончев.

На процедура в България има непотребен ток, а ние страдаме от неналичието на ток, уточни някогашният началник на НЕК. Илиев сподели още, че електрическата енергия се субсидира от всички, а огромна част от парите се изнасят безпричинно, а това пък заплашва пазара на силата. Той увери, че е работил в полза на НЕК, а другите не били привикнали на работят в такива условия.

Запитан има ли фактически операции на борсата, Илиев съобщи, че разпоредбите са такива, че няма правила и всеки продава на себе си. Той прикани публицистите да погледнат покупко-продажбите на електрическа енергия и това кой е купувал електрическа сила под себестойност. Според Петър Илиев последните оферти за промени не позволяват този проблем.

Петър Илиев съобщи, че оставя НЕК в доста положително положение, на облага от близо 4 милиона лв.. Според него обаче това са сериозни старания, защото има сериозен напън върху държавните предприятия. По думите му, " когато никой не желае нещо, то се хвърля в държавните предприятия. В последните три години единственото предприятия на което е свалена цената на силата ".

Затова и съгласно Петър Илиев би трябвало да се носи наказателна отговорност при ръководството на държавните предприятия. " Когато едни работят на загуба - то постоянно има отговорни ", съобщи Илиев и въпреки и да не уточни съответни имена, изброи - КЕВР, Министерство, Министерски съвет. Там би трябвало да се носи наказателна отговорност, съгласно него.

Петър Илиев съобщи, че върху него не е оказван пряк напън, само че са правени опити. Това, по принцип се прави от обособени търговци и от по-висше стоящи, и то на първо място посредством цени. " Има много компании, както и търговци, които не са привикнали да работят при тези (пазарни, бел.ред.) условия - желаят посредством напън и административни ограничения да се реализират по-ниски цени ", изясни Петър Илиев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР