Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска

Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска ...

По-скъпо свинско заради Африканската чума.

Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска чума по свинете. Производители сигнализират, че след като в страната над 130 000 животни от ферми бяха умъртвени предлагането не може да отговори на търсенето.
Килограм охладено свинско месо за готвене струва около 8 лева.
Увеличението е забелязала и Атанаска Аршинкова.
Много се вдига. По 6 лева беше, пък сега 7-8 лева отива. . Тази висока цена ни отказва да купуваме, въобще ни отказва да ядем, казва тя.
Въпреки това - за Коледа на трапезата месо ще има, сигурна е Иванка Страшимирова.
Ще отделим, защото си знаем от едно време и си спомняме времето на клането на прасететата и затова малко ни е трудно да го забравим и отделяме, казва шуменката
Възходяща промяна в цената има и при животновъдите. Цената на живо тегло свинско е около 2,90 лева за килограм.
В началото на годината тя е била 2,40 лева. Увеличението се дължи на тежката обстановка както в България, така и в световен мащаб заради Африканската чума, смята д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите
При такова голямо унищожаване на свине и на животни, които излизат от употреба и от пазара – стоката, суровината става дефицитна – това налага и едно увеличаване на цената на свинското, казва тя.
Оказва, че вносното свинско месо е по-евтино, от българското. 
Д-р Полина Хаджистоева отбелязва, че неговото предназначение по-скоро е друго.
Има по-евтино месо, което се използва за преработка – вносно, което е замразено, но то не е за директна консумация, то се използва за месопреработка и производство на колбаси и заготовки от раздробено месо, посочва тя.
Експертите обаче прогнозират, че няма да има причини за поскъпване на свинското месо и около Коледа.

Източник: bulnews.bg