Цената на шофьорските курсове ще сеувеличи. С колко точно не

...
Цената на шофьорските курсове ще сеувеличи. С колко точно не
Коментари Харесай

Инструктори: Ще има увеличение на шофьорските курсове

Цената на шофьорските курсове ще се усили . С какъв брой тъкмо не може изрично да се каже и дано не се спекулира. Няма по какъв начин да се усили броят на часовете за кормуване и да се резервира цената, обявиха на конференция автомобилни инструктори.

Няколко сдружения застанаха зад концепцията на МОН да се усили броят на часовете за практическа подготовка на водачи и да се понижи теоретичната подготовка .

Според Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ), Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП), Националния автоинструкторски съюз (НАИС), Българската асоциация на потърпевши при произшествия (БАПК) и Българско обединяване на водачите измененията, за които упорства страната в подготовката на кандидат-шофьори ще подобрят образованието и качеството .

Статистиката демонстрира, че 20% от всички ПТП-та са направени от водачи със стаж зад кормилото под 2 години . „ Това демонстрира, че нещо в образованието куца “, безапелационни са браншовите сдружения. Че е нужна смяна цитират и данни на Министерство на вътрешните работи , съгласно които в анкета 96% от водачите са признали, че случаите стават по тяхна виновност .

За предходната година черната статистика записва над 600 починали , 8000 ранени. От началото на 2019 година досега 272-ма души са изгубили живота си на пътя .-->

Инструкторите са единни в мнението, че казусът не е в таксите , който желае и на по-висока цена ще изкара шофьорските курсове. А в последна сметка, считат те, шофьорска брошура не е нужно да има всеки, това е облага, който има опция - ще я изкара, който няма - ще си търси други способи за напредване.

Красимир Георгиев от АКАБ счита, че при сегашните 31 часа за кормуване няма по какъв начин да се научат водачите. Според него „ във фокусници да се трансфорат при тази лудница с коли, няма по какъв начин да приготвят кандидат-водачите . При сегашната обстановка е невероятно да се прави образование в трафик, на автомагистрала или за нощно кормуване – просто часовете недостигат. Затова, инструкторите са принудени „ да въртят на 5 кръстовища, до момента в който курсистите зациклят и не вършат неточности ”.

Владимир Тодоров от БАПК добавя, че качеството на образованието ще се усъвършенства и с нова система , която ще размени старите и неефективни хартиени картони. Тя ще записва в действително време началото на образованието и няма да се манипулира броят на часовете . „ Когато са 42 часа , значи са толкоз, всичко ще се записва и ще има диря “, уверен е Тодоров.

Йонко Иванов от СПАМП съобщи, че по тематиката сигурност няма да се вършат повече взаимни отстъпки. Оттук нататък няма към този момент да се спекулира с спомагателните часове и от тях компаниите да печелят. „ Ако ученикът желае спомагателни часове, ще би трябвало да попълни декларация . Според новите спомагателни часове, които ще влизат в образованието – 4 часа ще са за извънградско шофиране . Ще настояваме от АПИ да създадат специфична карта на пътищата с най-вече произшествия . Парадоксално е, че курсистите в Русенска област не са стигали до Бяла, където секторът непрестанно взима жертви “, изясни Иванов.

Няма да лъжем обществото – не може да се усилва размерът на една услуга и да няма повишаване . По принцип е допустимо, само че ще бъде за сметка на качеството . По-важното е сега, че държавните институции имат желанието и куража да реформират тази по този начин значима област. Смятам, че никой нямаше по този начин да скача против образованието на курса, в случай че се бяхме съгласили да изкупим тренажорите на един фактор от Института за пътна сигурност, които предлага. Те обаче имат нулев % към образованието, безапелационен е Стефан Малковски от НАИС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР