Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте

...
Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте
Коментари Харесай

Случаите на морбили в Европа растат, може да преминат нивата от 2023 г.

Броят на случаите на морбили в Европа продължава да пораства и е допустимо да премине равнищата от 2023 година, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО), оповестени във вторник.

През първите три месеца на 2024 година са регистрирани 56 634 случая на морбили. Смъртните случаи са четири. Данните обгръщат 45 от 53 страни членки на СЗО от европейския район.

Това е с едвам 5000 случая по-малко, в сравнение с са общо записаните случаи на морбили за цялата 2023 година През 2023 година са регистрирани 61 070 случая, а умрелите са 13 в общо 41 страни. През 2022 година случаите на морбили са били 941, написа Българска телеграфна агенция.

 Верижна злополука с 4 тира на пътя Велико Търново - Русе (СНИМКИ) 1 мин. Верижна злополука с 4 тира на пътя Велико Търново - Русе (СНИМКИ)  Заради свлачището: Ограничено придвижване и понижена скорост през днешния ден по Автомагистрала 2 мин. Заради свлачището: Ограничено придвижване и понижена скорост през днешния ден по Автомагистрала " Струма "  Мъж от интонации трен в София: Чу се мощен тропот, хората бяха шокирани, само че взаимно си помагаха 3 мин. Мъж от интонации трен в София: Чу се мощен тропот, хората бяха шокирани, само че взаимно си помагаха  Два влака сe удариха на Централна гара в София, има ранени (СНИМКИ+ВИДЕО) 7 мин. Два влака сe удариха на Централна гара в София, има ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)  Схемата със обществени помощи във Англия: До дни се чакат присъди за българите 3 мин. Схемата със обществени помощи във Англия: До дни се чакат присъди за българите  След рестриктивните мерки в пандемията от COVID-19: Бум на петата болест в Европа 3 мин. След рестриктивните мерки в пандемията от COVID-19: Бум на петата болест в Европа  Верижна злополука с 4 тира на пътя Велико Търново - Русе (СНИМКИ) 1 мин. Верижна злополука с 4 тира на пътя Велико Търново - Русе (СНИМКИ)  Заради свлачището: Ограничено придвижване и понижена скорост през днешния ден по Автомагистрала 2 мин. Заради свлачището: Ограничено придвижване и понижена скорост през днешния ден по Автомагистрала " Струма "  Мъж от интонации трен в София: Чу се мощен тропот, хората бяха шокирани, само че взаимно си помагаха 3 мин. Мъж от интонации трен в София: Чу се мощен тропот, хората бяха шокирани, само че взаимно си помагаха  Два влака сe удариха на Централна гара в София, има ранени (СНИМКИ+ВИДЕО) 7 мин. Два влака сe удариха на Централна гара в София, има ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)  Схемата със обществени помощи във Англия: До дни се чакат присъди за българите 3 мин. Схемата със обществени помощи във Англия: До дни се чакат присъди за българите  След рестриктивните мерки в пандемията от COVID-19: Бум на петата болест в Европа 3 мин. След рестриктивните мерки в пандемията от COVID-19: Бум на петата болест в Европа

СЗО подчертава върху потребността от имунизация.

„ Дори единствено един случай на морбили би трябвало да бъде повод към деяние. Призовавам всички страни да вземат незабавни ограничения, без значение от повишаване на международното равнище на ваксинално покритие. Трябва да се имунизират уязвимите лица и да се попречи на вируса да се популяризира “, сподели Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. 

В Сърбия са регистрирани 106 случая на морбили, сочат последните данни на сръбския Институт за публично здраве " Д-р Милан Йованович Батут ", съобщи белградската организация Бета.

На територията на Белград са регистрирани 68 случая на морбили като част от епидемията, оповестена на 22 февруари тази година.

От 7 февруари в Сърбия са в действие по-строги ограничения за епидемиологично наблюдаване на морбили на територията на страната в сходство с Плана за деяние за елиминиране на това заболяване. През миналата 2023 година в Сърбия са регистрирани 50 случая на морбили, множеството от които (94%) са при неимунизирани хора.

Морбили е извънредно заразно заболяване, което може да протече леко, само че е допустимо да предизвика тежки затруднения, засягащи дихателната и нервната система. Заразяват се основно децата, само че боледуват и възрастни. През 2023 година към половината случаи са били на деца под 5-годишна възраст.

Увеличен е броят на децата, които не са били ваксинирани против морбили и други предотвратими болести по време на пандемията, се споделя в известието на СЗО. Наблюдават се случаи на морбили в 27 от 33 страни, където преди този момент вирусът е бил отстранен. 

Казахстан (36 000 случая), Азербайджан (28 000 случая) и Русия (18 000 случая) са най-засегнатите страни в района за интервала сред април 2023 година и март 2024 година С 1008 случая Англия е най-засегнатата страна от Западна Европа, в която вирусът още веднъж се популяризира, откакто е бил отстранен през 2021 година След нея е Австрия с 456 случая.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР