Цената на сделката за всички активи на австрийската банка в

...
Цената на сделката за всички активи на австрийската банка в
Коментари Харесай

Белгийската банка KBC придобива дейността на австрийската Райфайзенбанк в България

Цената на договорката за всички активи на австрийската банка в България е 1 млр. И 15 млн. евро, съобщита от КБС Груп България / 09:25 ч. 37  article picture alt description
Снимка: корпоративен уебсайт ОББ

Тази заран основаната в Белгия банка KBC и основаната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (РБИ) реализираха съглашение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, оповестиха от ГБС Груп България, притежателят на ОББ.

Сделката включва също по този начин Райфайзен Лизинг България, четвърта в класацията на лизинг фирмите в България (с 10.5% пазарен дял), Райфайзен Асет Мениджмънт (България), трета в класацията на фирмите за ръководство на активи в България (с 9.7% пазарен дял и ръководени активи в размер на 106 млн. евро), Райфайзен Застрахователен брокер (дистрибутира продуктите на 12 застрахователни компании; с 1% пазарен дял), както и Райфайзен Сървис ЕООД. Тези четири компании са 100% благосъстоятелност на Райфайзенбанк България.

Трансакцията, на обща стойност 1 милиарда 15 млн. евро в наличност отразява качеството на франчайза на Райфайзен и капацитета за реализиране на синергии. Приключването на договорката предстои на утвърждение от регулатора и се чака да стане факт доникъде на 2022 г.
Райфазенбанк България е на 6-то място на пазара с пазарен дял от 7.9% във връзка с активите и 8.4% във връзка с заемите. Райфайзенбанк България оперира с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с агентска мрежа от мобилни банкови консултанти, външни сътрудници и кредитни медиатори. Служителите на Райфайзенбанк България наброяват 2 500 индивида, обслужващи 635 000 клиенти.
В края на първото полугодие на 2021 година, сдружението има кредитен портфейл от 3.3 милиарда евро (от който 36% корпоративни заеми, 64% ритейл, МСП и микробизнес кредити), 4.2 милиарда евро депозити и 5.2 милиарда евро активи и се гордее с чиста облага от 27 млн. евро. Коефициентът на базовия личен капитал от първи ред (CET1) на сдружението към първото полугодие на 2021 година възлиза на 16.4%.
KBC Груп участва в българския финансов бранш от 2007 година През 2009 година KBC Група дефинира България за един от главните си пазари. Днес KBC Груп участва в България посредством Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно обезпечаване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 година KBC закупи животозастрахователната и пенсионноосигурителна активност на NN в България.
ОББ е измежду първите 3 банки в България във връзка с активите, а ДЗИ поддържа първо място във връзка с пазарен дял на застрахователния пазар. ОББ Интерлийз заема водеща позиция в България. ОББ Асет Мениджмънт е локалното сдружение за ръководство на активи на Групата, което в този момент господства на локалния пазар, като над една четвърт от активите му се държат от български фондове.
Намеренията са, след утвърждение от регулатора, да се пристъпи към обединение сред Райфайзенбанк България и ОББ, което ще разреши на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено сдружение (Райфайзенбанк България и ОББ) ще реализира 18.2% пазарен дял във връзка с активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е доста покрай пазарния дял на пазарен състезател номер 1 (19.8%) и на пазарен състезател номер 2 (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място във връзка с заемите (17.0% планиран пазарен дял).
До идното привършване на договорката и последващата интеграция на сдруженията в границите на активността, развивана от КВС в България, Райфайзенбанк България ще продължи да съблюдава уговорките си към пазара, като в това време ще продължава да дава на своите клиенти професионално обслужване с най-високо качество.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР