Цената на сделката е 2.4 млрд. долара. Shire обмисля продажбата

...
Цената на сделката е 2.4 млрд. долара. Shire обмисля продажбата
Коментари Харесай

Shire продава онкологичното си поделение на конкурента Servier за 2.4 млрд. долара

Цената на договорката е 2.4 милиарда $.

Shire обмисля продажбата и на други активи, които не са основни за бизнеса ѝ. Още по тематиката
Сделки на по-бавни обороти

Сливанията във фармацевтичния бранш понижиха заради по-голямата неустановеност и нови регулации в Съединени американски щати
15 юни 2017
Фармацевтичните компании търсят лек за нова болест

Те създават над 25 пробни медикаменти за заболяването неш, която е част от " тихите " чернодробни болести
21 фев 2017
Фармацевтичната Shire купува Baxalta за 32 милиарда $

Сделката е продължение на рекордните сливания и придобивания в бранша през 2015 година
12 яну 2016
Фармацевтичната компания Shire желае да придобие съперника Baxalta

Това е следващата непоискана оферта във все по-агресивно консолидиращия се бранш
6 авг 2015 Ирландската биотехнологична компания Shire подписа договорка за продажбата на онкологичния си бизнес на френската фармацевтична група Servier за 2.4 милиарда $. Споразумението усложнява позициите на японския фармацевтичен колос Takeda, който от месец обмисля да купи ирландския производител на медикаменти за редки болести, написа Financial Times.

Ефектът от договорката

Takeda считаше онкологичната дивизия на Shire за основна, като първоначално точно тя предизвика интереса на японската група. От Takeda разясниха преди време, че договорка сред двете страни би довела до възстановяване на финансовите резултати на най-важните им дивизии като тези за онколoгични болести и гастроентерология. Оттогава не е отправяна оферта към Shire, само че японският колос разполага със седмица да предприеме сходни дейности поради разпоредбите на регулаторите във Англия. Ако компанията не извърши това в период, ще може да насочва оферти за Shire след 6 месеца.

Питър Уелфорд, анализатор в Jefferies, разяснява, че оповестената договорка ускорява позицията на Shire при договарянията с Takeda. Той изясни, че японската група към момента има съществени аргументи да желае да подписа съглашение за придобиване, защото демонстрира огромен интерес към други две дивизии на Shire – гастроентерологичната и за невронаука.

Цената на договорката евентуално ще бъде към 50 милиарда $, което би било едно от най-скъпите придобивания от японска компания, настояват анализатори, представени от Bloomberg. Освен това цената надвишава пазарната капитализация на Takeda, чиято стойност е близо 31 милиарда $, демонстрират данни на FactSet.

Ефектът върху акциите на Shire

След изказването на Shire за съглашението със Servier цената на акциите на ирландската група се покачиха с 1.6%. От друга страна, книжата на Shire нарастнаха, откакто Takeda разгласи желанията си в края на март. През последните дни цената им варира сред 36 и 37 паунда на акция.

Според Уелфорд Takeda би трябвало да усили доста пазарната си оценка, с цел да придобие Shire. " Пазарната стойност на Takeda е 31 милиарда $, до момента в който тази на Shire е към 48 милиарда $. Това би затруднило сполучливото затваряне на всяка договорка ", изяснява Уелфорд. Също по този начин вложителите упорстват да схванат по какъв начин Takeda ще си обезпечи финансиране за договорката.

От Shire обявиха, че приходите от продажбата на онкологичния им бизнес усилват вариантите пред тях. Изпълнителният шеф на компанията Флеминг Орнсков разяснява, че звеното е генерирало високи доходи, само че все пак са решили, че не е значимо за дълготрайната им тактика. " Ще засилим фокуса си върху одобряването на лидерска позиция измежду производителите на медикаменти за редки болести в международен мащаб ", добави той. SHPL Quotes by TradingView
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР