Цената на природния газ в Европа в последните седмици нетрадиционно

...
Цената на природния газ в Европа в последните седмици нетрадиционно
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня под 30 евро за мегаватчас за първи път от май 2021 г.

Цената на природния газ в Европа в последните седмици нетрадиционно за този сезон се движи надолу, като в обедната сесия на нидерландската газова борса TTF падна под равнището от 30 евро за мегаватчас за първи път от май 2021 година. Спрямо края на предходната седмица в бранша ден напред цената на природния газ понижава с съвсем 8% до 29,55 евро за мегаватчас*.

Тенденцията е изненадваща на фона на ниските температури в Европа и предстоящата нова студена вълна в идващите дни. Освен това Катар прекрати доставките на полутечен газ през Червено море поради ударите по позиции на хутите в Йемен и растящото напрежение в района.

Катар, дружно със Съединени американски щати, е главен снабдител на полутечен газ за Европа. Страните от Европейски Съюз разчитат още и на тръбен газ от Норвегия, Азербайджан и Северна Африка.

Газовите пазари обаче са добре " заредени ", а и равнището на запасите в газохранилищата е рекордно високо за това време на годината - съвсем 80%, макар че множеството страни черпят от запасите си, съгласно данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 14 януари.

Според статистиката българското газохранилище в Чирен е цялостно до 78,3% от потенциала си. От " Булгаргаз " за първи път отдавна започнаха да употребяват от този газ през декември 2023 година

В най-голямата европейска стопанска система Германия газохранилищата са запълнени до съвсем 84% от потенциала си, а в Швеция, където температурите паднаха до -30°С, са цялостни до 93%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР