Цената на природния газ в Европа продължава безпрецедентното си рали,

Цената на природния газ в Европа продължава безпрецедентното си рали, ...

Скъпият природен газ разпалва опасенията за енергийна инфлация


Цената на природния газ в Европа продължава безпрецедентното си рали, след като ограничаването на доставките доведоха до най-високите цени от почти 13 години насам. Това обаче все повече разпалва и притесненията за енергийна инфлация, посочва Bloomberg.

Бенчмарковите фючърси в Нидерландия в понеделник поскъпнаха до най-високата си стойност от 2008 г. насам на фона на по-дългата и по-студена зима, която остави газохранилищата на континента празни. В същото време проблеми при поддръжката в Норвегия ограничават потока на втечнен природен газ (LNG) към Европа.Още по темата

„Европейските трейдъри изобщо не продават“, посочва Сара Бебехани, управляващ директор на BEnergy Solutions DMCC в Дубай. Нидерландският пазар включва в ценообразуването „тревожността и страха“, смята тя.

Поскъпването допълнително разпалва притесненията за инфлацията. По-високата цена на някои суровини кара анализатори да смятат, че пазарът навлиза в нов суперцикъл. Газът е толкова дефицитен в цяла Европа, че принуждава някои компании за комунални услуги да се завърнат към изгарянето на дори още повече въглища – пречка пред борбата срещу климатичните промени в навечерието на новата среща на световните лидери в Шотландия.

Запасите от газ в Европа са с над 20% под нормалните, показват данни на организацията на газовите оператори Gas Infrastructure Europe. Резервите се очаква да достигнат своя пик на равнище от малко над 90 млрд. куб. м в края на октомври – дъното на петгодишния диапазон, ако се спази метеорологичната тенденция от последното десетилетие, посочват от Citigroup.


Притесненията за доставките също така се подхранват и от един от основните доставчици Русия, която изпраща по-малко газ за Европа през Украйна преди пускането на газопровода „Северен поток 2“.

В допълнение към това нарасналото търсене на Китай означава, че втечненото гориво ще се пренасочва към Азия. Сушата в Бразилия, която обикновено получава голяма част от електричеството си чрез водноелектрически централи, също увеличава търсенето на втечнен природен газ. На този фон прогнозите за сезона на ураганите рискува на свой ред доставките от САЩ.

Цените не се помръднаха значително, след като „Газпром“ резервира целия предлаган допълнителен дневен капацитет от 15 млн. куб. м газ, минаващ транзитно през Украйна, за европейските потребители през юли. Но друг критичен момент може да се окаже аукционът, планиран за следващата седмица. През май „Газпром“ не запази допълнителния тръбен капацитет, предлаган от Украйна, въпреки че търсенето на „синьо гориво“ в Европа расте.

От значение е и климатичният аспект. Планираната реформа на пазара от следващия месец може да доведе до поредно увеличение на и без това почти рекордните цени на разрешенията за въглеродни емисии. Те може да се увеличат с 20% до края на годината, прогнозират от Macquarie Group Ltd. Това е бичи фактор за цената на газта, чиято привлекателност нараства за сметка на по-мръсните въглища при образуването на енергия.


Високите цени на природния газ тласкат нагоре и цените на електроенергията, тъй като „синьото гориво“ е един от основните източници на ток в Европа, особено на местата, където производството на възобновяема и ядрена енергия е ниско. В понеделник цената на германската електроенергия поскъпна с над 1,4% на борсата в Берлин, увеличавайки ръста от 5,4% досега през юни. В Испания, където цените на електричеството достигнаха четвъртото си по големина равнище миналата седмица, правителството обмисля отмяна на някои данъци, за да смекчи удара върху домакинствата.

Бичите настроения може да отслабнат по-късно през втората половина, тъй като някои трейдъри очакват доставчиците да отговарят на създалата се ситуация.

„Виждаме възстановяване във всички елементи на газовите доставки на ЕС в сравнение с ниските равнища от миналата година“, заяви Джеймс Хъкстеп, мениджър за Европа, Близкия изток и Африка на компанията S&P Global Platts.

Източник: investor.bg