Цената на природния газ в Европа намаля под 40 евро

...
Цената на природния газ в Европа намаля под 40 евро
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа се срина под 40 евро

Цената на природния газ в Европа понижа под 40 евро (43 долара) за мегаватчас, което съставлява най-ниската му стойност от юли 2021 година, заяви ДПА.
 
Природният газ нарастна фрапантно предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. В пика си цените бяха над 300 евро за мегаватчас, до момента в който, за съпоставяне, контрактите варираха към 20 евро за мегаватчас през предходните години.
 
Силната взаимозависимост на Европа от съветския газ, и намаляването на тези доставки за Стария континент, докара до енергийна рецесия. През последните няколко месеца обаче цената на природния газ спадна осезаемо. Една от аргументите за това е, че газохранилищата са цялостни, а температурите са по-високи от нормалното за сезона.
 
Настоящите опасения от евентуална банкова рецесия евентуално ще тласнат цените надолу, защото финансовите рецесии нормално имат негативно влияние върху стопанската система, което от своя страна води до по-ниско търсене на сила. 
 
Същевременно Европейска комисия предложи да се удължи периода на деяние на задачата за понижаване на потреблението на газ с 15 %, тъй че тя да важи и през идната зима. Въпреки че понижението с 15 % е непринудено, то може да се трансформира в наложително при изключителни обстановки.
 
Мярката, въведена в разгара на енергийната рецесия през предходната година, изтича в края на този месец. Днес Европейската комисия показа желанията си за удължение на този период.
 
Решението се нуждае от публично утвърждение от енергийните министри на Евросъюза, които се чака да проведат среща през идната седмица.
 
Европейските страни се готвят да презаредят оборудванията си за предпазване на газ, откакто Русия спря множеството доставки. Регионът разчита на вноса на полутечен природен газ и по-ниското търсене, с цел да компенсира изчезналите количества.
 
Въпреки това управляващите остават бдителни, защото международният пазар е затегнат, написа в туит еврокомисарят, отговарящ за енергетиката, Кадри Симсон. Миналия месец Международната организация за силата (МАЕ) означи риска от дефицит на газ в Европа тази година, в случай че Москва прекъсне изцяло доставките.
 
Европейски Съюз понижи с към 19 % търсенето си на газ сред август и януари по отношение на предишни години, по данни на Евростат. Еврокомисията е сложила за цел страните членки да запълнят газохранилищата си до 90 % от размера им преди началото на идващия отоплителен сезон.
 
Към момента европейските складове са запълнени приблизително на към 56 %, демонстрират данни на " Газ инфрастръкчър Юръп " (Gas Infrastructure Europe), съдружие на европейски оператори на газови инфраструктури.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР