Цената на природния газ в България вероятно ще се повиши

...
Цената на природния газ в България вероятно ще се повиши
Коментари Харесай

Газът поскъпва с около 19% от 1 декември

Цената на природния газ в България евентуално ще се увеличи с към 19% от 1 декември. Това бе предлагането на публичния газов снабдител " Булгаргаз " при започване на месеца и бе препотвърдено по време на вчерашното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране. " Цената на природния газ за декември се резервира на равнищата от заявката на 10 ноември, не чакаме обилни промени към 1 декември ", разясниха представители на " Булгаргаз " в отсъствието на шефа на сдружението Деница Златева. Заявлението бе за цена от 145,87 лева за мегаватчас, което е повишаване с 18,6% по отношение на в този момент настоящата цена.
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че въпреки всичко " би трябвало да има напълно минимално понижение на цената ". Окончателното решение ще бъде взето на закрито съвещание в четвъртък. По думите на Иванов в енергийния микс, който образува цената на природния газ за съответния месец, най-скъпата суровина е тази от газовото вместилище в Чирен. " Цената можеше да бъде по-ниска, в случай че не бе високата цена на газа в хранилището в Чирен, защото то бе нагнетявано на най-високите цени през август и септември ", разяснява Иванов.
Цяла Европа пълнеше стремително хранилищата си през лятото, с цел да се подсигури за отоплителния сезон, само че това предстоящо бе и на висока цена. Благодарение на тези дейности България съумя да изпълни запасите си до над 93% от потенциала. Статистиката на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата сподели, че България към този момент спря да цялостни хранилището, а огромна част от Европа даже стартира да черпи ресурси от тях. Иванов посочи, че за консумирането на газа от Чирен " се следва строго избран график ".
От изявлението на шефа на КЕВР стана ясно, че се чака ново повишаване на газа в България и от 1 януари. Иванов не посочи в какъв мащаб би било то, само че уточни, че е " изцяло обикновено с настъпването на отоплителния сезон и огромното количество газ, който ще употребяват топлофикациите, цената на природния газ да означи растеж нагоре ".
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР