Цената на природния газ ще се определя всеки месец по

...
Цената на природния газ ще се определя всеки месец по
Коментари Харесай

Цената на природния газ ще се определя всеки месец по формула

Цената на природния газ ще се дефинира всеки месец по формула. Това съобщи в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Изказването й идва ден, откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че цената на природния газ за България пада с 40 на 100. Това е резултатът след 7-месечни договаряния сред „ Булгаргаз ” и „ Газпром ”.

„ Потребител сте, в случай че ползвате парно на газ. Това е една обстановка, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната сила – тя се дефинира от регулатора. На база на реализирана договореност сред „ Булгаргаз ” и „ Газпром ” и това понижение, „ Булгаргаз ” ще даде на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от  5 август 2019 година до сегашния миг ”, изясни Теменужка Петкова.

Според нея клиентите би трябвало да бъдат спокойни, тъй като понижението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния консуматор. И напомни дългия път, който е довел до намаляването на цената на газа.

„ Всичко стартира от съглашението, което Европейска комисия подписа с „ Газпром ” през май 2018 година В рамките му „ Газпром ” пое ангажимент да предложи на 8 страни членки на Европейски Съюз, включително и България, да подпишат в допълнение съглашение, в което ясно да бъдат оказани изискванията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Европа даде рамката и ангажираността на „ Газпром ” да се върви в тази посока, както и опцията на всяка една от страните да търси т.нар.пазарни условия, във връзка с доставката на природен газ “, описа министърът на енергетиката.

По думите й, в предишното цената на газа, която сме договаряли, е била извънредно добра, само че след 2018 година почнала наклонност на повишаване на тази цена.

„ Това, което ние успяхме в този момент да създадем, е да предоговорим формулата, на база на която ще се дефинира цената за природния газ. Това, което българите би трябвало да знаят, е, че до в този момент тази формула беше насочена единствено на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният детайл в нея. Сега във формулата е включен и пазарният детайл ”, разясни министър Петкова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР