"Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно

...
"Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно
Коментари Харесай

Ще стане ли сметката за парно 1000 лева заради цената на природния газ?

"Цената на природния газ се дефинира месец за месец. Трудно е да се дефинира какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически напън. Обективно цената би трябвало да се повиши, тъй като цените на интернационалните тържища се повишиха "

Това сподели в студиото на “Здравей, България” по Мартин Владимиров, енергиен специалист по Центъра за проучване на демокрацията.

Въпреки неговата прогноза сметката за парно няма да доближи 1000 лв. на месец, счита икономистът Евгений Кънев. “Ние сме една от дребното страни в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е обществена политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, сподели Кънев.

Според специалистите дълготрайното решение е прекосяване на полутечен природен газ.

“През последните 3 месеца обаче държавното управление не направи нищо, с цел да обезпечи действителна диверсификация на доставките на природен газ. Не е правилно, че от януари-февруари сме били подготвени за такива сценарии”, счита Владимиров, съгласно който България е трябвало да подписа дълготраен контракт с друга компания за 2022г за доставка на природен газ.

На въпроса дали е било допустимо газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено авансово през януари и февруари, специалистите споделят, че е имало такава опция.

“Можеше да внесем и ние полутечен природен газ, с който да запълним газохранилището, това щеше да е спомагателен разход, само че най-малко нямаше през днешния ден да вършим покупко-продажби от през днешния ден за на следващия ден, в които прозира спор на ползи и да сме още веднъж 90% подвластни от съветския газ”, изясни Владимиров. “Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, добави още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР