Цената на природния газ от Русия за България намалява с

...
Цената на природния газ от Русия за България намалява с
Коментари Харесай

Цената на природния газ за потребителите у нас пада, но не с 40%

Цената на природния газ от Русия за България понижава с над 40%. Потребителите обаче не би трябвало да чакат, че това важи за тях, тъй като на тази цена " Булгаргаз " купува на входна точка. На тази сума би трябвало да се начисли Данък добавена стойност, данък, такса достъп, такса транспорт. Така понижението към крайните консуматори ще бъде към 20%, изясни Галина Александрова, публицист, 3e news, в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

" Няколко фактора принудиха Русия да подпише сходно съглашение. Не чакахме подобен спад на контрактуваните цени ".

" Първо, повода е в следствието, което Европейската комисия (ЕК) организира за доминиране на пазара на " Газпром ". След това бе подписано съглашение. България бе включена в групата на деветте страни с най-висока цена на природния газ и би трябвало да бъде предоговорено както равнището на цената, по този начин и самата формула за определянето му ", акцентира Галина Александрова.

Досега цената се определяше на база на петролните деривати - мазут и газьол, по дълготрайни контракти. Сега това ще става на годишна база, като съществена съставния елемент в цената ще бъдат цените на газовите хъбове - австрийски, немски, скандинавски. Предполагам, че е останала и петролна съставния елемент ".

Кои промишлености ще се печеливши от по-ниската цена на газа?

" На първо място от по-ниската цена ще се облагодетелстват Топлофикациите и огромната промишленост, циментовата индустрия, химическата, торовата и металургичната промишленост ", означи журналистката.

Александрова посочи, че ще се възвръщат надвзети суми както на Топлофикация и индустриалните консуматори, по този начин и на разпределителните компании.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР