Цената на петрола продължи да се понижава днес, след като

...
Цената на петрола продължи да се понижава днес, след като
Коментари Харесай

Петролът поевтиня в очакване на сделка с Иран

Цената на петрола продължи да се намалява през днешния ден, откакто шефът на иранската дипломация удостовери, че страната му ще изпрати „ окончателните си оферти “ по нуклеарната договорка преди среднощ локално време (22,30 часа българско време), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Възможността за реализиране на съглашение, което ще разреши връщането на пазара на иранското произвеждане, както и слабото търсене в Китай поради намиращата се в застой стопанска система, внезапно намалиха цените на петрола.

Октомврийските фючърси на барел нефт от сорта Брент от Северно море спаднаха с 5,18 на 100 до 93,08 $ към 14,50 часа българско време.

Септемврийските фючърси на барел от американския лек недопечен нефт се намалиха с 5,27 на 100 до 87, 24 $.

Пазарът на черното злато е фокусиран върху договарянията към иранското нуклеарно съглашение, които могат да сложат завършек на глобите за този основен член на Организацията на износителките на нефт (ОПЕК).

Според иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан страната му ще разгласи през днешния ден " окончателните си оферти " по нуклеарната договорка, откакто, по думите му, Съединени американски щати са приели две от иранските условия.

" Ако предложенията ни бъдат признати, ние сме подготвени да сложим завършек на договарянията и да обявим съглашението на срещата на външните министри ", добави той.

" Тъй като към момента не е подписано съглашение, нищо не би трябвало да се приема за даденост ", предизвести Крейг Ерлам, анализатор в " Оанда " (Oanda), който планува, че натискът върху цените на петрола ще се ускори при положение на сполучлив завършек на договарянията.
Цените пострадаха и от разочароващите данни за търсенето на нефт в Китай.

През юли продажбите на дребно и промишленото произвеждане в азиатската страна са отчели ненадейно закъснение поради новата вълна на КОВИД-19 и рецесията в бранша на недвижимите парцели, които са повлияли извънредно негативно на икономическата активност.
Отслабването на китайската стопанска система " тежи върху петрола и има дребна възможност за възобновяване в кратковременен проект ", обобщава обстановката анализаторът в Ес И Би (SEB) Бярне Шилдорп.

След като скочиха при започване на годината, когато търсенето се възвърне след края на локдауните и началото на съветската инвазия в Украйна, цените на петрола се намалиха с над 20 на 100 за два месеца и половина, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР