Цената на петрола от сорт Брент (Brent) с доставка през

...
Цената на петрола от сорт Брент (Brent) с доставка през
Коментари Харесай

"Брент" надхвърли $75 - започва ли нов етап на по-скъп петрол

Цената на петрола от вид " Брент " (Brent) с доставка през юни надвиши 75 $ за барел - равнище от края на ноември 2014 година, и това накара анализаторите да заговорят за започването на нова пазарна фаза на повишаване. Това е много внезапно придвижване, откакто на 9 април цената бе 52 $.

Успоредно нарастват американският лек нефт WTI (над 68 $, т.е. равнище също от ноември 2014г.) и съветският Urals, който на 6 април струваше 65 $, а през последните дни е устойчиво на равнище от съвсем 71 $. Руският министър на енергетиката Александър Новак предвижда до края на април цената на петрола да се вдигне до 80 $ за барел.

Според търговците този развой е обвързван с понижаване запасите от нефт в Съединени американски щати и редуциране на доставките от Саудитска Арабия. В допълнение се появи и геополитически риск, приближаващ от Близкия изток след ударите в Сирия.

Президентът Доналд Тръмп не се сдържа и упрекна в профила си в " Туитър " страните снабдители в изкуствено повдигане на цените: " Изглежда, че в ОПЕК отново се заеха с това. С рекордни размери нефт на всички места, в това число натъпканите до краен лимит кораби в морето, цените на петрола се оказват изкуствено повишени. "

От началото на 2016г. до през днешния ден повишаването при " Брент " е със 170%.

Според анализатора на " Ройтерс " Джак Кемп, аргументите са други - наподобява е завършил интервалът на срив на цените сред средата на 2014г. и лятото на 2016г. От началото на 2016г. до през днешния ден повишаването при " Брент " е със 170% (с над 45 $ на барел). Фючърсите за доставки след месец сега се търгуват на равнище, близо до междинната цена (след отчитане на инфлацията) за последния ценови цикъл от 1998-2016г. Това е разумно пренасяне на настроението на търговците от обстановка на свръхдоставки към такава на недостиг на нефт, изяснява Кемп.

Очертава се през 2018г. растежът на световното ползване да надвиши 1.5 млн. барела на ден, което е продължение на почнала преди 4 години наклонност. От една страна, страните отвън ОПЕК - най-много шистовият рандеман в Съединени американски щати, само че също и в Канада, Бразилия и Норвегия - се чака да прибавят най-малко 2 млн. барела на ден. Но от друга, има внезапен спад на добива във Венецуела, а сътрудниците ѝ в ОПЕК (и договорилите се с картела) свиват изкарваното на пазара толкоз, че в последна сметка световното произвеждане не съумява да навакса растежа на търсенето.

Запасите на най-големите международни стопански системи, членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, слязоха до междинното равнище за последните 5 години, т.е. са изконсумирани тези над 300 милиона барела, останали от пресищането на пазара. Когато това се комбинира с растежа на потреблението, се получава по-прецизна картина на пазара и се схваща за какво търговците към този момент мислят за недостиг и подвигат цените.

Имаме всички знаци, че сме навлезли в циклична фаза на взрив на цените.

Иначе казано, обобщава Кемп, имаме всички знаци, че сме навлезли в циклична фаза на ценови взрив - спотовите цени, спредовете, потреблението, производството и запасите.

ОПЕК упорства, че дейностите на организацията за ребалансиране на пазара още не са прикючили. Членовете ѝ сочат към релативно слабите вложения в изследвания и рандеман като съображение да се мисли за още стесняване на изкарваното на пазара и за в допълнение повишаване на петрола.



Но историята от последните десетилетия е посочила, че вложенията постоянно идват с известно закъснение и в случай че ОПЕК продължи да ги употребява като опрощение, рискува да преиграе и да провокира засилващ се недостиг и следващо стесняване на потреблението. Кемп даже показва съответни периоди - в случай че стягането продължи до декември тази година, през 2019г. цените и спредовете може да се навлязат в зоната на неустойчивост.

В ОПЕК нееднократно са правили неверни прогнози и би трябвало да са се тормозили от това, че поради покачването на цените в Съединени американски щати през последните три седмици се възобнови увеличението на броя на задействаните петролни сонди. Сегашните равнища на рандеман в картела са същите като от ноември 2016г., само че тогава пазарът бе безусловно удавен в суровина, запасите се увеличаваха, а цените едвам се повишиха.

Последвалите дейности на ОПЕК не са използвани в този момент. Ако прекали с изтеглянето на количества от пазара през 2018-2019г., петролната група ще сътвори условия за идващ цикъл на намаление на цените през 2021г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР