Цената на парното ще намалее, след като България ще получава

...
Цената на парното ще намалее, след като България ще получава
Коментари Харесай

Връщането на пари за парно заради по-евтиният газ ще стане по сложна процедура

Цената на парното ще намалее, откакто България ще получава по-евтин природен газ от Русия, само че по какъв начин тъкмо ще се уредят комерсиалните връзки сред топлофикациите и клиентите ще стане ясно в допълнение. Това се разбра през днешния ден от изявление на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред " Нова телевизия ".

Както беше оповестено през вчерашния ден за синьото гориво България ще заплаща с 40% по-малко. Петкова обаче посочи, че в месеците обратно до август 2019 година следва да се пресметна за всеки месец, какъв брой по-евтина е трябвало да бъде газта. На база тези сметки, които " Булгаргаз " ще направи, Комисията за енергийно и водно контролиране ще дефинира какъв брой е трябвало да коства парното. Изчислението ще е на база цена на петролните деривати, котировките на пазара, курса на $ и други фактори.

Едва по-късно ще се търси вид за компенсиране на битовите клиенти. Междувременно по Би Ти Ви изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов разяснява, че както сдружението ще възвърне разликата на своите клиенти - топлофикации, снабдители на газ, фабрики и така нататък, по този начин и те би трябвало да компенсират крайните консуматори. Той обаче не скри, че това ще стане по комплицирана процедура.

Както Павлов, по този начин и Петкова подчертаха, че най-важното е, че за в бъдеще цената на газта ще се дефинира единствено на пазарни правила. Пред Би Ти Ви енергийният министър по този начин и не отговори непосредствено на неколкократно заложения въпрос сега съветският газ ли е по-евтин, или американският полутечен, който внасяме от предходната година. Петкова единствено уточни, че цените са близки и съперници, само че позволи актуализацията им и от другите от Русия снабдители.

Като главен плюс от смяната тя уточни по-конкурентноспособният бизнес, като за обособени промишлености, разноските ще намалеят доста. Петкова отхвърли, оповестяването на новата цена да е направено преднамерено на 3 март, с цел да се харесат ръководещите на Русия.

Теменужка Петкова уточни, че актуалният контракт с Русия за доставка на газ изтича на 31 декември 2022 година, като най-рано след две години някоя от страните може да изиска смяна на изискванията.

Конкретната цена на газа ще се дефинира месец за месец по към този момент упоменатата формула. " Каквато е наклонността на пазара, такава ще бъде и цената за българските консуматори. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат образувани на пазарен принцип ", уточни енергийният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР