Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата

...
Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата
Коментари Харесай

Вътев: Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му

Цената на хляба не се дефинира административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разноските по производството му. Това сподели пред бТВ земеделският министър Кирил Вътев.

„ До края на този месец би трябвало да приключат инспекциите, които вървят редом – организират се както от БАБХ, по този начин и от Национална агенция за приходите. Проверката обгръща целия развой от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са доста забавни “, изясни той.

Според него задачата на инспекциите е да се обясни по какъв начин се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са поискали да има такава инспекция и при тях, стана ясно от думите му.

„ За страдание нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да създадем, изисква време. Производителите на зеленчуци би трябвало да се кооперират, с цел да може както най-големите, по този начин и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и би трябвало да се изградят “, изясни още Вътев.

Той повдигна и въпроса за субсидирането. Министърът акцентира, че държавно управление желае „ да ориентира всички производители към пазара и пазарния триумф, а това ще стане посредством тези събирателни центрове “.

Кирил Вътев разяснява и тематиката за жътвата.

„ В момента завърши така наречен „ бяла беритба “ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са доста положителни. Предстои „ черната беритба “ – на слънчоглед. Фактически поради вноса от Украйна ние имаме огромен проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е обвързван с ниските цени на сухото мляко, което пък носи вреди за животновъдите “, разясни той, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР