Цената на горивата трета поредна седмица вървят нагоре и най-масовият

...
Цената на горивата трета поредна седмица вървят нагоре и най-масовият
Коментари Харесай

Цената на бензина надхвърли 2.70 лв. за литър

Цената на горивата трета поредна седмица вървят нагоре и най-масовият бензин А95 към този момент надвиши 2.70 лева за литър. От началото на седмицата междинното равнище, на което го продават бензиностанциите, е 2.72 лева

Прогнозите на специалистите бяха, че тази цена ще бъде достигната към края на август, само че очевидно търговците много по-бързо калкулираха покачването на котировките на петрола на интернационалните пазари. През предходната седмица фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, доближиха 86.17 $ за барел, откакто месец преди този момент се котираха на 70-75 $. В момента има задържане, даже лек спад на цената на петрола, само че това надали ще се отрази на цените на дребно на горивата у нас.

Припомняме, че при започване на август междинната цена на бензин А95 бе към момента под 2.60 лева за литър, откакто през юни и юли държеше междинни равнища от 2.55-2.56 лева В момента единствено три от веригите бензиностанции оферират най-масовия бензин на цени от 2.64 до 2.69 - " Круиз ", " ЛУКойл " и " Dieselor ", демонстрират данни на платформата Фуело. При всички останали вериги го продават над 2.70 лева като някои търговци като " Петрол ", " Шел " и " OMV " го оферират за 2.75 лева за литър.

Дизелът също трайно и бавно върви нагоре, след ниските ценови юлски стойности от 2.45 лева за литър. В момента цените са приблизително 2.69 лева за литър. Така единствено за месец това гориво е поскъпнало с 24 стотинки.

Поскъпването на дизела е съществено, така в този момент е сезонът на пътуванията и търсенето му се усилва. Освен това, дизелът е горивото, което се употребява за транспорт на артикули, показаха от Българската петролна и газова асоциация. От асоциацията разясняват, че българският пазар до неотдавна е бил с доста атрактивни цени, само че той се управлява напълно от интернационалните пазари. Пазарът на горива в България даже сега " изостава " в цената. Затова през идващите седмици, а и след края на туристическия сезон, се чака най-масовите горива по бензиностанциите да продължат леко да нарастват.

От сектора обаче не считат, че ще се надвишават равнища от 3 лв. за литър.

" За да стигнем цени от 3 лева, би трябвало барелът да стане 100 $, няма такива индикации. Ако се случи толкоз висока цена, други производители се намесват на пазара и цената ще падне ", успокои Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Пропан бутанът също нарастна с 24 ст. от началото на август, откакто още веднъж бе възобновен краткотрайно отстраненият данък. В момента междинната му цена е 1.13 лева за литър.

С повишаването на другите типове горива цената на пропан-бутана също ще се покачва, споделиха от търговците.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР