Цената на газа за октомври може да е с около

...
Цената на газа за октомври може да е с около
Коментари Харесай

С 32% по-ниска цена на газа за октомври прогнозира Булгаргаз

Цената на газа за октомври може да е с към 32% по-ниска от сегашната, на равнища към 240 лв. за (MWh). Такава прогноза направи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева на днешното намерено съвещание на КЕВР.  Намалението от 32% е по отношение на одобрената за септември цена в размер на 353,21 лв. за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

В същото време има упования през идващите дни цените на синьото гориво да тръгнат нагоре, а и от през вчерашния ден дневните стойности на борсовия показател, референтен за ценообразуването от страна на " Булгаргаз ", се покачват. Само за през вчерашния ден покачването е с 19%, уточни Златева. Тези трендове обаче няма да се отразят значително на окончателната цена на газа за октомври, защото " Булгаргаз " реферира по показателя " месец нанапред ", който на този стадий е постоянен. Остават единствено три дни до подаването на окончателната цена от доставчика и надали ще има огромна смяна, разяснява още Деница Златева. Възможно е обаче следващата вълна на повишаване на синьото гориво да се отрази на цените за ноември, предизвести тя.

Намалението за октомври идва най-много от количествата азерски газ, които би трябвало да тръгнат към страната ни по гръцкия интерконектор на авансово контрактуваната по-изгодна цена, изясни тя.

 Започва работата и на комисията за оценка на желанията на фирмите по търга за доставки за ноември и компаниите, които дават отговор на условията, ще бъдат осведомени за това през днешния ден, заяви още Златева. 

По думите ѝ има огромен интерес към всички четири търга, оповестени от публичния снабдител - краткосрочните за доставки през ноември и за декември, средносрочния - за доставки през 2023 година, както и за дълготрайния за 10-годишни доставки. Компаниите са от целия свят – от Америка, Европа, Близкия изток, Китай, добави Златева. " Надяваме се с транспарантните процедури да реализираме положителни равнища за ноември. Индикациите са, че ще реализираме това и за декември ", сподели още тя и акцентира, че изгодите ще бъдат трансферирани към потребителите.

Окончателното решение за цената за идващия месец ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора на 1 октомври от 14:00 часа, заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР