Цената на газа в Европа се доближи днес до стойността

...
Цената на газа в Европа се доближи днес до стойността
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа достигна 1 700 долара за 1000 куб. м

Цената на газа в Европа се приближи през днешния ден до цената от 1 700 $ за 1 000 куб. м, излиза наяве от данни на лондонската борса ICE.
Цените на фючърсите за август в хъба TTF в Нидерландия доближи 1 682,3 $ за 1000 куб. м. или 155,99 еврпо за МВтч.
От началото на търговете цената на газа набъбна с повече от 5%.
Цената на природния газ в Европа остава висока заради редица фактори. Така да вземем за пример американската компания Freeport LNG след пожар и детонация през юни съобщи, че чака да възобнови отчасти работата на огромен газов терминал едвам при започване на октомври. Капацитетът на оборудванията на Freeport LNG се прави оценка на 15 млн. тона полутечен природен газ (LNG) годишно. Това съставлява към 16% от общия експорт на Съединени американски щати.
Освен това на 30 юни беше оповестен декрет на съветския президент Владимир Путин, съгласно който съветско сдружение с лимитирана отговорност ще размени "Сахалин Енерджи " като оператор на плана "Сахалин-2 ".
През първата половина на 2022 година съветската компания „ Газпром” понижи износа си на газ за непознати страни (включително доставките за Китай) с 31% до 68,9 милиарда куб. м. В някои случаи събитията, довели до това, бяха отвън контрола на холдинга. Например от 11 май украинският оператор GTS спря преноса на газ за Европа през станцията в Сохрановка, защото не може да управлява граничната компресорна станция "Новопсков " в Луганска област. В тази връзка Украйна отхвърля номинациите за превозване през тази станция и газ се получава единствено през станция Суджа.
На 14 юни, "Газпром " беше заставен да понижи доставките на газ по "Северен поток " спрямо плануваното поради ненавременното връщане на газовите турбини на Siemens след ремонт. Siemens Energy оповестява, че една от газовите турбини за "Северен поток " към момента не може да бъде върната в Германия от Монреал, откакто е била ремонтирана, заради канадските наказания против Русия. Поради това "Северен поток " в този момент изпомпва 40 % от оптималния потенциал на тръбопровода.
Освен това през май и юни поредно бяха осъществени годишни планувани ремонтни действия по газопроводите "Син поток " и "Турски поток ", като изпомпването на газ беше изцяло прекратено.
Междувременно на 27 април „ Газпром” заяви, че е спрял изцяло доставките на газ за българския Булгаргаз и полския PGNiG заради неплащане в рубли в открития период. На 21 май бе обявено, че доставките на съветски газ за финландската компания Gasum са спрени по същата причина. След това бяха спрени доставките за датската Orsted, холандската GasTerra и Shell Energy Europ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР