Цената на европейския природен газ пое надолу в четвъртък, след ...

Цената на европейския природен газ пое надолу в четвъртък, след

Европейският газ поевтинява след коментара на Путин за ръст на снабдяването

Цената на европейския природен газ пое надолу в четвъртък, откакто Русия алармира, че доставките за континента може да се усилят от идващия месец.

Руският държавен глава Владимир Путин подреди на държавната „ Газпром “ в сряда да се концентрира върху европейските складове от 8 ноември – ден, откакто завърши запълването на тези вкъщи. По думите му това би трябвало да облекчи затегнатите доставки, показва Bloomberg.

Фючърсите с доставка идващия месец на бенчмарковия нидерландски газ поевтиняват с над 9% до цена от 78,9 евро за мегаватчас минути след 11:30 ч. българско време в Амстердам.


Цената на фючърсите през последните три месеца. Графика: ICE.com

Това не е първият път, в който съветският държавен глава съумява да изпрати цените надолу.

Фокусът на Русия върху това да попълни своите ресурси, както и понижените запаси в Европейския съюз, се трансформира в главно терзание за енергийния пазар на континента, който се бори с дефицита на количество и високи цени.

Европа стартира отоплителния сезон с най-ниските си запаси от над десетилетие, до момента в който Русия поддържа лимитирани доставки. В същото време конкуренцията от Азия за полутечен природен газ също остава мощна.

Източник: investor.bg