Цената на електроенергията за бита няма да скочи от началото

...
Цената на електроенергията за бита няма да скочи от началото
Коментари Харесай

Асен Василев: Цената на електроенергията за бита няма да скочи от началото на следващата година

Цената на електрическата енергия за бита няма да скочи от началото на идната година, сподели пред публицисти в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция. Думите му бяха подкрепени от премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Има доста и разнородни механизми цената на тока да не скача, сподели Асен Василев. Бизнесът не е на контролиран пазар и продължава да заплаща не повече от 200 лв. на мегаватчас, напомни той.

В началото на 2026 година цената на тока ще се дефинира от вложенията, от възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и дали ще има нова атомна централа, сподели Николай Денков. От 2025 година ще има модел за либерализация на пазара на тока за бита. Ще се приготви план на разпоредба за компенсиране на хората, които имат проблеми с цената на тока.

Целта ни е да не се вършат подправени парични потоци, от които единствено банките да печелят. Работим с районното и общественото министерство по тази тематика, сподели министърът на енергетиката.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР