Цената на електроенергията в Европа ще остане висока в средносрочен

...
Цената на електроенергията в Европа ще остане висока в средносрочен
Коментари Харесай

Moody`s прогнозира докога ще продължат рекордните цени на електроенергията в Европа

Цената на електрическата енергия в Европа ще остане висока в средносрочен проект, сочи прогноза на Moody`s. Причината са проблемите в нуклеарните централи на Франция, ниските равнища на реките поради сушата и рискът от газови досавки, оповестява Reuters.

" Очакваме рекордните цени на електрическата енергия да се запазят, даже и на фона на пониженото ползване от промишлеността, което се следи през тази и се чака да продължи през идната година. Бизнесът в доста страни стартира да свива интензивността си точно поради високите енергийни цени и ограниченията за икономисване ", показват специалистите.

Топлото време през лятото ограничи производството от водните електроцентрали и увеличи търсенето на гъвкавите газови турбини, които сега се конкурират с въглищните мощности във връзка с ценатана създадената продукция.
 Германия ще похарчи €83 милиарда за дотации за газ и електрическа енергия през идната години
Най-голямата стопанска система в Европа приготвя €83,3 милиарда за дотации за газ и електрическа енергия през 2023 година

Мерките би трябвало да влязат в действие през март

На 15 ноември цената на електрическата енергия в Германия доближи до 329 евро за мегаватчас, сочат данните на Refinitiv Eikon. Това е значително понижение по отношение на върховете през август от над 1000 евро за мегаватчас, само че е и четири пъти над равнището от предходната година - 87 евро за мегаватчас.

Заради проблемите с нуклеарните си централи Франция се трансформира в чист вносител на електрическа енергия, откакто 20 години беше главен експортьор в Европа. Това състояние евентуално ще се задържи и през 2023 година Заради лимитираните доставки на природен газ под напън е целият европейски енергиен пазар.

Именно Германия и Франция дават отговор за към две трети от енергийното ползване на общия пазар в Западна Европа.
 Moody's намали вероятността за рейтинга на банките на 6 европейски страни
Moody`s намали вероятността за рейтинга на банките на 6 европейски страни

Между тях са Германия и Италия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР