Цената на електроенергията на свободната борса в България в четвъртък

...
Цената на електроенергията на свободната борса в България в четвъртък
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса у нас е сред най-ниските в ЕС

Цената на електрическата енергия на свободната борса в България в четвъртък бе измежду най-ниските в Европейския съюз, демонстрират данни от профилирания уебсайт EU Energy, който дава достъп до цените в цяла Европа за пазарния сегмент " Ден напред ". Силният вятър и огромното произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ доведоха до цена от 54 евро за мегаватчас, като единствено в Испания и Португалия тя е по-ниска и доближава 35 евро за мегаватчас. Като цяло цената на тока на борсата от началото на годината се възстановява от рекордните равнища предходната година и е приблизително 131 евро за мегаватчас.
Таванът за обезщетенията на бизнеса за скъпия ток беше свален до 200 лева на мегаватчас от началото на т.г., само че поради по-ниските цени на електрическата енергия на няколко пъти от началото на годината страната не се постанова да компенсира компаниите.
България продължава да получава най-голяма част от електрическата енергия си от АЕЦ - близо 40%, и от Топлоелектрическа централа - 33%, само че през последните ветровити дни производството от ВЕИ се е нараснало до над 10%. Това демонстрират данните в действително време на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР