Цената на биткойна падна под 20 хил. долара за първи

...
Цената на биткойна падна под 20 хил. долара за първи
Коментари Харесай

Цената на биткойна падна под 20 хил. долара за първи път от края на 2020 г.

Цената на биткойна падна под 20 хиляди $ за първи път от декември 2020 година насам на фона на трупащите се сигнали за задълбочаване на рецесията в криптосектора.

Минути преди 10:30 ч. българско време токенът изтрива 6,8% до 19 404 $ за последните 24 часа, демонстрират данни на CoinDesk.



Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Пониженията се простират и към по-широкия пазар. Етерът 9,2% от цената си, рипълът 7,4%, а солана 9,4%.

„ Растящите страхове от криза лимитират апетита за рискови активи и това кара криптотрейдърите да останат внимателни за покупката на биткойни тези дни “, разяснява Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda в записка от четвъртък, представен от Bloomberg. „ Новинарският поток е ужасяващ за криптовалутите “, добавя той.

По-рано през седмицата Федералният запас на Съединени американски щати усили със 75 базисни пункта – най-вече от 1994 година – главната рента, сигнализирайки, че ще продължи да стяга паричната политика.

В същото време, към проблемите от предишния месец около срутва на токените в екосистемата на тера, се прибавя и решението на криптокредитора Celsius да спре тегленията от своята платформа. По-рано стана ясно също, че криптохедж фонда Three Arrows Capital записва обилни загуби и обмисля продажба на активи или даже търсене на спомагателна финансова помощ. Дори и дълготрайните вложители, които до момента съумяха да избегнат продажби, се оказват под засилен напън, показват от изследователската компания Glassnode.

Но макар потиснатите цени, историческите данни демонстрират, че биткойнът може да откри поддръжка към нивото от 20 хиляди $, защото предходните интервали на разпродажби демонстрират къде токенът нормално демонстрира резистентност, споделя Майк Макглон, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Биткойнът може да си сътвори база към 20-те хиляди $, както направи към 5-те хиляди $ през 2018-2019 година и към 300-те $ през 2014-2015 година, показва той в записка от 15 юни.

В момента криптопазарът е едвам част от това, което бе в края на 2021 година, когато биткойнът доближи пика на цената си от 69 хиляди $. В момента пазарната капитализация на криптопазара е от към 900 милиарда $ от 3 трлн. $ през ноември, демонстрират данни на CoinGecko.

Според Айнсли То, Ноел Ейксън и Конрад Лесер от Genesis Trading усилването на така наречен риск на контрагента (при който другата страна по договорка може да не извърши своите отговорности – бел. ред.) напомня, че „ не всичко, което е значимо при ръководството на риска, може да бъде измерено с акуратност “. „ Рискът е това, което остава, откакто сте решили, че сте помислили за всичко “, допълват те в записка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР