Цената на 1 порция храна в най-бедните страни в света

...
Цената на 1 порция храна в най-бедните страни в света
Коментари Харесай

В бедните страни ядат най-скъпата храна

Цената на 1 порция храна в най-бедните страни в света може да доближи стотици щатски $ като еквивалент на покупателната дарба на локалното население.

Това демонстрира проучване на Световната продоволствена стратегия към Организация на обединените нации (WFP) и Mastercard.

Проучването „ Преброяване на бобените зърна “ разкрива още, че за хората от разрастващите се страни едно главно ядене коства колкото парите, които могат да бъдат направени за един ден. Сумата даже е по-голяма в страните, в които е разполагаем цивилен спор или стопански колапс.

Изследването демонстрира и %, който се отделя от дневния приход, за покупката на порция храна в съответната страна. Разликата сред страните, в които популацията е сложено в риск, разрастващите се страни и богатите страни е повече от явна.

Един сладкодумен образец е щатът Ню Йорк, който се употребява за насочна точка в измерването на действителната стойност на храната по света. Там приготвянето на една елементарна порция фасул яхния коства 1.20 щатски $. Тази цена се равнява на 0.6%. от междинния дневен доход на жителите.

За съпоставяне, в Южен Судан – страната, попадаща в дъното на класацията, една порция коства 268 пъти повече или 321 щатски $.

Резултатите от изследването затвърждават потребността от реализиране на задачите, сложени от Mastercard като част от световната самодейност за обезпечаване на над 100 милиона хранения за хората в потребност от целия свят. Най-нуждаещите се страни и територии, съгласно проучването, са:

Южен Судан: Една порция храна, съотнесена към прихода в Ню Йорк, коства 321.70 щатски $. Това значи, че са нужни 155% от междинния дневен приход в Судан, с цел да се купи една порция храна.

Нигерия: Една порция храна, по отношение на прихода в Ню Йорк, коства 200.32 щатски $. Нужни са 121% от междинния дневен приход в Нигерия, с цел да се купи една порция храна.

Сирия: Една порция храна, съотнесена към прихода в Ню Йорк, коства 190.11 щатски $. Това значи, че жителите на Сирия би трябвало да заплатят 115% от междинния дневен приход, с цел да закупят една порция храна.

Малави: Една порция храна се равнява на 94.43 щатски $, по отношение на прихода в Ню Йорк. Нужни са 45% от междинния дневен приход в Малави, с цел да се купи една порция храна.

Демократична Република Кого: Една порция храна, съотнесена към прихода в Ню Йорк, коства 82.10 щатски $. Което значи, че са нужни 40% от междинния дневен приход в Конго, с цел да се купи една порция храна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР