Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаКабинетът е увеличил ценовия таван

...
Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаКабинетът е увеличил ценовия таван
Коментари Харесай

Българският бизнес ще плаща сам тока си утре

Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаКабинетът е нараснал ценовия таван за някои производители на токЕнергетикаСлед еднодневен скок токът за българския бизнес поевтинява с 20%
Цената на електрическата енергия за българския бизнес на пазара „ Ден напред “ падна до 215 лева за мегаватчас. Това е поевтиняване с към 21%, а толкоз ниска цена на тока на процедура не е следена от 10 юли, сочат данните за търговията след затварянето на Енергийната борса.

Резултатът от търговията значи, че цената на тока за на следващия ден е по-ниска от тавана от 250 лева за мегаватчас, въведен в края на юни с актуализацията на бюджета. Според решението на депутатите всичко над тавана се компенсира от страната чрез фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, в който постъпваха вноски от свръхпечалбите на държавните енергийни сдружения, като АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ да вземем за пример.

Така за повторно, откогато бе въведен таванът, българските компании ще заплащат напълно сами за употребяваната от тях електрическа енергия.

Въпреки че цената на тока за на следващия ден е най-ниската от близо четири месеца насам, тя към момента е измежду най-високите в Европа. По-скъп е само в Австрия и Сърбия. По традиция най-евтин е токът в скандинавските страни поради голямото количество ВЕИ сила, която употребяват.



Поевтиняването на електрическата енергия следва и низходящите цени на природния газ в последните дни, които са факт с помощта на запълнените хранилиша из цяла Европа.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР